EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El temps és un valor escàs i alhora fonamental de les nostres vides. Fer bon ús del mateix implica avançar en una millor qualitat de vida.

Promoure uns horaris i una nova cultura del temps que prioritze el benestar, la salut i la qualitat de vida de dones i homes de totes les edats i condicions, amb especial atenció a la infància i l’adolescència, per damunt dels interessos particulars, ha de ser una part fonamental de les actuacions de totes les administracions i en particular de les més pròximes, com són els ajuntaments.

Tal com es va posar de manifest en el treball que s’ha realitzat recentment en Les Corts, a través del dictamen de la comissió especial d’estudi dels usos del temps, s’han d’impulsar polítiques concretes de racionalització dels horaris, amb polítiques encaminades a impulsar una nova cultura del temps, basada en una reestructuració dels horaris.

Partint d’aquesta base, el programa MislataConcilia ha de nàixer des de la perspectiva d’impulsar polítiques concretes que fomenten uns horaris més saludables per a les famílies del municipi, que li permeten gaudir de major benestar i de més llibertat en la gestió dels temps i en definitiva, d’una major qualitat de vida.

D’altra banda, hem de tindre en compte que al nostre país actualment els horaris d’entrades i d’eixides dels centres educatius, no són compatibles en la majoria dels casos amb l’horari laboral de les mares, pares o tutors, els quals han de recórrer a contractar terceres persones més conegudes com “cangurs”, en cas que la xarxa familiar siga xicoteta o tinga impossibilitat el suport per qualsevol motiu, per la qual cosa hi ha menys mans per a col·laborar en la cura de les les persones menors d’edat. A més per a aquestes famílies o en el cas de les famílies monoparentals, tot es complica més, en els moments en què existeix alguna urgència laboral, hospitalària, o quan la mare o pare ha d’assistir a una reunió, formació o entrevista de treball, sense oblidar-nos dels dissabtes o diumenges, dies de la setmana en què els centres educatius estan tancats i els xiquets i xiquetes han de ser també atesos.

Un altre punt important que no hem d’oblidar en la compatibilització d’horaris i conciliació, és el factor emocional, ja que com a éssers socials, els pares i mares o tutors han de tindre temps per a poder eixir i relacionar-se amb altres persones, perquè d’aquesta manera s’aconseguisca una estabilitat emocional i harmonia en la unitat familiar.

Des de aquesta premissa es presenta aquesta proposta amb la finalitat d’implementar un servei nou per a la ciutadania que el necessite que implica en primera instància ajudar a conciliar la vida familiar i laboral i millorar la qualitat de vida de les famílies en general i per extensió atendre xiquets, xiquetes i adolescents quan existisca una necessitat per motius laborals, personals, socials, familiars o de malaltia o qualsevol actuació que requerisca d’una manera planificada o urgent la cobertura d’aquesta necessitat.

Creiem per tant, que l’ajuntament de Mislata ha de dur a terme aquesta iniciativa, fent un pas més en la igualtat entre homes i dones al nostre municipi, una Mislata que ajuda a conciliar a les famílies amb fills o filles menors d’edat, promovent l’aprovació d’una ordenança municipal que regule el servei de gestió dels usos del temps a través del Programa MislataConcilia.

A més i des de la perspectiva de la ciutat que es determina amiga de la infància, Mislata ha de seguir implementant polítiques que generen atencions cap a esta part de la població moltes vegades oblidada.

Per aquests motius, des de Grup Municipal de Compromís per Mislata és proposa l’adopció dels següents acords:

PROPOSTA D’ACORDS:

PRIMER. Instar l’Ajuntament de Mislata a aprovar una ordenança municipal que regule el servei de gestió dels usos del temps a través del Programa de suport a les famílies MislataConcilia, amb l’objectiu de crear un conjunt organitzat i integrat de tasques vinculades a la cura i atencions als xiquetes i xiquetes en el seu propi domicili o fora d’aquest, afavorint la conciliació personal, familiar i laboral dels pares, mares o tutors.

SEGON. L’Ajuntament de Mislata s’encarregarà de gestionar tant els recursos materials com humans per a dur a terme aquest programa, condicionant espais municipals o en el seu cas realitzant algun tipus de col·laboració amb les escoles infantils i ludoteques del municipi o creant també una xarxa pròpia de persones formades i disponibles per a realitzar aquesta activitat, contemplant que les persones cuidadores també poden desplaçar-se al domicili de les famílies usuàries.

TERCER. Disposar una partida en els pressupostos municipals del 2022 que vaja destinada a posar en marxa el Programa de suport a les famílies MislataConcilia.

QUART. L’Ajuntament informarà del contingut d’aquesta moció al teixit associatiu de Mislata i donarà publicitat de la mateixa a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i mitjans propis de comunicació del consistori.

Mislata, a 10 de setembre de 2021

                                                                                                        Signat: Javier Gil i Marín

Portaveu de Compromís per Mislata