-Els col·lectius dels municipis afectats es reuneixen amb Joan Baldoví i Imma Orozco.
-Compromís rebutja la connexió entre la V-30 i l’A-3 que planteja el Ministeri d’Ábalos i demana més mobilitat.

Compromís entén la necessitat de fer una connexió entre la V-30 i l’A-3 en direcció a Madrid, però rebutja la proposta de fer-la per mitjà d’un pont, tal com vol el Ministeri Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en la licitació que va traure recentment per a redactar el projecte. Com a alternativa plantegen que la connexió es faça tal com demanava l’Ajuntament de Xirivella en 2016: per mitjà d’un túnel per baix del nou llit del Túria, igual que fa el metro.


A més, demanen que la construcció d’este túnel es vincule a millores substancials enmobilitat sostenible: un carril per a vehicles d’alta ocupació (VAO) i un pas segur per avianants, persones amb mobilitat reduïda i bicicletes que salve el riu i que connecte les dos parts de Xirivella. Igualment consideren que el procés s’ha de fer amb la màxima participació
dels municipis afectats i que ha d’estar integrat en el Pla de Mobilitat Metropolità (PMoMe) i en el Pla d’Acció Territorial Metropolità de València (PATEVAL), que està elaborant la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.


Esta va ser la principal conclusió de la reunió que tingueren divendres els representants dels municipis afectats, Xirivella, Alaquàs, Aldaia, Quart, Mislata i Valencià amb el diputat Joan Baldoví i amb Imma Orozco, secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge. Durant la reunió es van debatre diverses propostes per a coordinar la reivindicació i implicar les diverses administracions afectades: des dels ajuntaments fins als governs autonòmic i espanyol.


«La solució que proposa el Ministeri es tracta d’una obra que naix antiquada i es regeix pels mateixos cànons amb què es va iniciar la construcció de l’actual autovia, però en diferents temps, tractant-se a més d’una solució que amb el temps es demostrarà insuficient. No són paraules meues sinó de José Luis Ábalos, en una pregunta parlamentària formulada quan estava en l’oposició, en 2017», explica Ricard Barberà, promotor de la reunió i exalcalde de Xirivella, el principal municipi afectat. «El Ministeri hauria de seure a negociar i constituir un grup de treball d’abast metropolità amb els municipis, l’equip redactor del projecte, el Ministeri i la Conselleria», conclou Barberà.

Més informació: https://xirivella.compromis.net/2020/05/20/mobilitat/