EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Els germans Frejo Abegón varen néixer al començament dels anys 30 a Mislata, concretament Emilio el 8 de maig de 1931 i Celedonio (conegut amb el pseudònim de Nin) el 29 d’agost de 1932. Tots dos es formaren com a pintors en la prestigiosa Escola de Belles Arts de Sant Carles a la veïna ciutat de València i ambdós també feren part de la seua carrera professional com historicistes en la mítica Editorial Valenciana (EDIVAL), publicant les seues històries i personatges en capçaleres d’aquesta editorial tan notòries i conegudes com varen ser Jaimito i Pumby.

Cal assenyalar què en aquells anys, principalment entre els quaranta i seixanta del segle XX, aquesta editorial i en menor impacte altres com Maga, Lerso, Creo o Aguilar&cia foren el principal referent de l’anomenada Escola Valenciana de còmic o com s’anomenava abans, de tebeus.

Aquesta escola va desenvolupar una indústria cultural pròpia molt important a la ciutat de València i la seua rodalia, fins i tot varen atraure cap a territori valencià a molts guionistes i dibuixants d’altres indrets de l’estat espanyol. Al llarg dels anys de vigència d’aquesta escola foren centenars els autors de prestigi com Ambrós, Gago, Sanchís, González Alacreu, Coch, Karpa, Carbó, Rojas, Sifre, Grau, Navarro Costa o José Luís (aquest va ser protagonista d’una exposició a Mislata a l’any 2003, sota el nom del libro al comic a través de José Luís Macías Sampedro) que treballaren en títols i personatges com Roberto Alcázar i Pedrín, El guerrero del Antifaz, El pequeño luchador, Purk El hombre de piedra, Jaimito o Pumby.

Més enllà dels treballs a editorial valenciana, tots dos desenvoluparen part del seu treball com historicistes a editorials estrangeres, Celedonio en França i Alemanya i Emilio en Gran Bretanya i el Japó. Emilio va tenir una trajectòria molt important com pintor costumista, adscrit a l’estil pictòric de Joaquín Sorolla.

Es moltíssima la documentació que hi ha de tots dos i a la xarxa pot trobar-se una bona quantitat d’exemples dels seus treballs, tant com historicistes com de la seua carrera com a pintors.

Estos són solament alguns exemples de les nombroses personalitats de Mislata que no han assolit el protagonisme i rellevància d’altres, molt sovint per la manca de suport institucional i que malauradament han estat anonimitzades per este motiu i el pas del temps.

Des de Compromís per Mislata entenem que com en altres àmbits de la societat, estos casos han de tindre el suport necessari que esdevinga un reconeixement.         

Per aquest motiu i amb tot exposat, proposem l’Ajuntament de Mislata, per al seu debat i aprovació si escau els següents acords:

PROPOSTA D’ACORDS:

  1. Encarregar al personal tècnic de l’Ajuntament, la cerca de l’obra dels Germans Frejo Abegón, per a donar-los a conéixer i visibilitzar-los com a referents culturals de la població de Mislata.
  2. Realitzar una exposició de l’obra de tots dos germans, nomenant una persona comissaria experta en aquesta qüestió, per a fer una recopilació tant de l’obra que puga haver-hi en els museus i col·leccions de titularitat pública, així com aconseguir el préstec d’obres procedents de fons privats, familiars i hereus dels Germans Frejo Abegón.
  1. Adquirir obres d’ambdós autors, tant pictòrica com editorial per als fons bibliogràfics i artístics de la Vila de Mislata.
  2. Incloure en el llistat de futurs topònims, el nom dels Germans Frejo Abegón, per a nomenar algun carrer, plaça o parc de la nostra localitat.
  3. Cercar i habilitar un espai al carrer on artistes locals de Grafiti puguen realitzar un mural inspirat en les obres d’aquests autors.
  1. Editar en format facsímil una selecció d’historietes dels germans Frejo Abegón per a distribuir-la tant a l’exposició, com en la biblioteca municipal.
  2. Publicitar a través dels mitjans municipals els acords assolits per al coneixement de la ciutadania, obrint-ho a la seua participació.

comprom.is/qxcQRQ7