EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Amb l’arribada de la primavera, el cant de diverses espècies de pardals migradors s’uneixen a les espècies autòctones del municipi, totes elles harmonitzen i donen color a la nostra Vila, com és el cas de l’Oroneta Comuna (Hirundo rustica), el Falciot Comú (Apus apus) o l’Avió Comú (Delichon urbicum), realitzant un gran recorregut des d’Àfrica per a buscar el niu on han nascut i començar el seu cicle de reproducció.

A Mislata encara tenint un paisatge quasi totalment urbà, guarda entre les seues edificacions nius on aquestes espècies ponguen els seus ous, ja que és un pardal que acostuma a nidificar prop de l’esser humà, a les cases i edificis.

Des de fa uns anys alguns d’aquests animals que ens envolten, han vist minvada la seua població per la contaminació, plagues o per altres espècies invasores, al que s’uneix el ràpid procés de degradació que pateixen el planeta a conseqüència de l’activitat humana, accelerant el canvi climàtic i afectant directament la Biodiversitat del nostre entorn.

A Espanya l’oroneta, falciot o l’avió, en l’última dècada ha perdut 10 milions d’exemplars, cosa que significa un descens del 30% de la població segons un estudi de SEO/BirdLife.

Si analitzem els beneficis que ens porten aquests pardals, hem de tindre en compte que cada individu és capaç de consumir quasi 6 grams d’insectes al dia, la qual cosa suma un total de 3,5 quilos de mosquits o altres xicotets insectes per cada niu durant la seua estada en localitats com Mislata, sempre temporal, ja que es tracta de pardals migradors. D’aquí ve que, si tenim la sort d’albergar un niu d’aquesta espècie en el nostre entorn, comptaríem amb un perfecte insecticida biològic, eficient i ecològic.

També és una realitat que els nius d’aquests pardals, a vegades creen molèsties als veïns i veïnes, per la brutícia que generen les deposicions o el xiulit que poden ocasionar els colomins nounats, derivant en alguns casos al fet que les persones trenquen el niu d’aquesta fabulosa espècie, sense tindre en compte que aquesta acció està prohibida tant per lleis Europees com estatals.

El falciot, l’oroneta comuna o l’avió igual que altres pardals migradors es troba inclòs en el  Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE) creat per la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat (art. 56) i regulat pel Reial decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desenvolupament del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial i del Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades. LESRPE, prohibeix qualsevol actuació feta a propòsit per a donar-los morts, perseguir-los, molestar-los o deteriorar o destruir els seus nius, especialment en el període de reproducció.

D’altra banda, en el nostre municipi trobem els ocells autòctons com el Estorni Negre (Sturnus unicolor) i el Teuladí Comú (Passer domesticus) o pardals que s’han adaptat al nostre mitjà com és el cas de la Cotorra Argentina (Myiopsitta monachus), la qual ha augmentat la seua població en pocs anys i per això s’ha inclòs en el catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores( Reial decret 630/2013 del 2 d’agost).

Finalment, no hem d’oblidar que els pardals són un indicador de la qualitat dels ecosistemes i el benestar humà o cosa que és el mateix on hi ha pardals, és un bon lloc per a viure i volem que Mislata siga un bon lloc per a tota la nostra ciutadania i per a les següents generacions de mislaters i mislateres. A les nostres mans està que es facen polítiques ecologistes reals que donen resposta als objectius marcats per l’agenda del 2030, en defensa del medi ambient, assumint noves actituds tant en l’àmbit individual, com col·lectives i així aconseguir un estil de vida més sostenible i més respectuós amb la Naturalesa.

És per això, que des del Grup Municipal de Compromís per Mislata es proposa l’adopció de la següent:

PROPOSTA D’ACORDS:

PRIMER: L’Ajuntament de Mislata es compromet a establir protocols i mesures de protecció, control i cura dels pardals que nidifiquen en el municipi.

SEGON: Realitzar un estudi per a identificar i classificar els nius de les oronetes, avions i falciots que existeixen en el nostre municipi, a través d’una campanya educativa, sensibilitzadora i de participació on els veïns i veïnes puguen col·laborar a identificar els nius que tinguen d’aquesta espècie al seu voltant.

TERCER: Elaborar un cens i mapa de localització d’aquestes espècies amb els resultats obtinguts de l’acció del punt anterior.

QUART: Obrir un espai en la pàgina web de l’Ajuntament per a publicar el resultat de l’estudi, cens i mapa elaborat que servisca per al coneixement de tota la ciutadania, amb l’objectiu de crear un canal directe per si existira alguna modificació o com a referència informativa.

CINQUÉ: Facilitar al veïnat o comunitats de propietaris on s’hagen albirat nius d’oronetes, falciots, o avions, un recipient, plataforma, caixa… per a recollir els excrements i que periòdicament es puga procedir a la seua neteja.

SISÉ: L’Ajuntament de Mislata, farà un estudi i cens d’aquelles colònies de pardals invasores o sobre poblades en el municipi per a conéixer al detall el nombre d’individus residents.

SETÉ: Realitzar un estudi d’implantació de mesures de control poblacional de pardals invasores, que siga respectuosa amb les espècies, dins del terme municipal.

HUITÉ: L’Ajuntament estudiarà la possibilitat d’incloure clàusules ambientals en els procediments de contractació pública que beneficien a aquells concurrents que garantisquen actuacions que milloren l’estat de conservació de la biodiversitat urbana.

NOVÉ: Reprendre les campanyes d’anellament científic que es feien al parc de la Canaleta, en col·laboració amb els centres educatius, entitats o associacions infantils, juvenils o ecologistes del municipi.

DÈCIM: Donar a conéixer el contingut d’aquesta moció a tot el teixit associatiu del nostre municipi, a través dels canals de difusió propis del Consistori.

Mislata, 12 de maig de 2022                                                        

Signat: Javier Gil i Marín

Portaveu de Compromís per Mislata