En Javier Gil i Marín portaveu del Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament de Mislata, presenta per al seu debat i aprovació la següent moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

A l’Estat Espanyol una de cada cinc famílies és monoparental, fet que implica major dificultats per a conciliar la vida familiar i laboral de les mares o pares que decideixen afrontar la maternitat o paternitat en solitari. Malgrat aquesta realitat, no existeix una normativa estatal que regule i harmonitze la condició de família monoparental. Únicament sis comunitats autònomes han regulat la família monoparental en la seua legislació, entre elles, destaca la Comunitat Valenciana.

En concret, el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana perfecciona i amplia un marc normatiu autonòmic destinat a un dels tipus d’estructura familiar que més ha crescut al llarg dels últims anys. Diem que el precitat decret perfecciona el marc normatiu existent perquè la seua aprovació va implicar l’actualització del Decret 179/2013, de 22 de novembre, del Consell. Decret que regulà per primera vegada les famílies monoparentals i va suposar l’inici d’un marc jurídic per al reconeixement d’aquestes famílies.

Aquest marc jurídic ha implicat el reconeixement de la condició de famiília monoparental, tant de forma general com específica. De forma general, una família monoparental es aquella formada per:

  1. Una única persona progenitora, pare o mare, i els seus fills i filles.
  2. Una persona vídua i les filles i fills que haja tingut amb la parella que va faltar.
  3. Una persona i a qui tinga en situació d’acollida almenys un any.
  4. Una persona que tinga la consideració de família acollidora d’urgència-diagnòstic.

Se consideraran també famílies en situació de monoparentalitat les formades per :

  1. Una persona i les seues filles i fills, quan tinga la guarda i custòdia exclusiva.
  2. Una dona que ha patit violència de gènere i les seues filles i fills.

A més, les famílies monoparentals tindran la categoria d’especial, que incrementa i millora els beneficis als quals es té accés, en els casos de famílies amb dos o més filles o fills, per a les famílies amb un fill o filla, quan els ingressos anuals de la unitat familiar no superen el 100% de l’IPREM, en els casos defamílies amb una filla o fill amb un grau de discapacitat mínim del 33%, la incapacitat permanent absoluta o la gran invalidesa, i finalment, també ocupen la categoria de família monoparental especial, les famílies amb una filla o fill, quan la persona que sosté la unitat familiar té un grau de discapacitat mínim del 65%, la incapacitat permanent absoluta o la gran invalidesa.

Aquest ampli marc conceptual, impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, defineix la complexitat de situacions de les societats actuals, diverses i plurals, al temps que es compromet a un major suport institucional i protecció per part de les administracions públiques.

Entre els beneficis que La Generalitat Valenciana reconeixen a les famílies monoparentals trobem: deduccions en matrícules universitàries i de formació professional, punts per a l’elecció de centre educatiu i beques de menjador, ser un col·lectiu prioritari en les ajudes

al lloguer, deduccions en el tram autonòmic de l’IRPF, i descomptes en espais culturals, Metro-València i Tram, entre d’altres.

Des de l’àmbit local, espai polític que ens ocupa com a membres de la Corporació Municipal de l’Ajuntament de Mislata, hem de treballar en la línia del suport i protecció a les famílies monoporantels o en situació de monoparentalitat dels nostre municipi, en el àmbit de les nostres competències.

És per això que des del Grup Municipal Compromís per Mislata proposem per a l’aprovació al Ple les següents

PROPOSTES D’ACORD

PRIMERA. Que l’Ajuntament de Mislata elabore un registre municipal de famílies monoparentals i en situació de monoparentalitat.

SEGONA. Que s’impulsen campanyes de visibilització de les famílies monoparentals i en situació de monoparentalitat amb l’objectiu de normalitzar aquest tipus de model familiar.

TERCERA. Que s’introduïsca un element corrector en el càlcul de la renda per càpita dels textos normatius municipals que regulen la sol·licitud d’ajudes o subvencions, amb l’objectiu de no perjudicar les unitats familiars amb una única persona progenitor i els seus fills i filles.

QUARTA. Que en matèria de reduccions i bonificacions fiscals s’equipare la situació de les famílies monoparentals o equivalents als beneficis asignats a les famílies nombroses, tant de categoria general com especial.

QUINTA. Que s’implementen polítiques municipals que afavorisquen la inserció laboral de les famílies monoparentals i equivalents, així com l’aplicació de mesures de conciliació de la vida laboral i familiar.

SEXTA. Que la condició de família monoparental i equivalents facilite l’accés a ajudes i beques en l’àmbit educatiu. Al temps que implique un accés preferent a les activitats extraescolars en període de vacances.

SÈPTIMA. Que la condició de família monoparental i equivalents implique una bonificació econòmica en l’accés als serveis esportius, culturals i d’oci, tant per a la persona progenitora com per al/la menor.

Mislata, 10 de setembre de 2020

Javier Gil i Marín

Portaveu de Compromís per Mislata