En Javier Gil i Marín portaveu del Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament de Mislata, presenta per al seu debat i aprovació la següent moció:
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La fibromiàlgia és una síndrome crònica caracteritzada pel dolor generalitzat que, en alguns casos, pot arribar a ser invalidant; és un problema important de salut per la seua elevada prevalença i morbiditat.
Es tracta d’una síndrome complexa, d’etiologia desconeguda, evolució variable i que amb freqüència va associat a altres patologies per a les quals no existeixen criteris comuns sobre el diagnòstic i tractament per al conjunt del Sistema Nacional de Salut (SNS). Aquesta realitat constatada està originant diferències en l’abordatge d’aquests pacients.
Antecedents:
2000: La Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels diputats, va aprovar una proposició no de llei relativa a l’assistència mèdica i social de les persones que pateixen fibromiàlgia.
2001: La Subcomissió de Prestacions del Consell Interterritorial del SNS, en la qual es troben representades totes les comunitats autònomes, va debatre el contingut d’aquesta proposició i va acordar realitzar una anàlisi de la situació en els diferents àmbits de gestió.
2002: A la vista d’aquesta anàlisi, l’esmentada comissió, va decidir crear un grup de treball que realitzarà un document de consens de tot l’SNS que aconseguí la problemàtica i tractament de la fibromiàlgia.
2006: Redacció del document de consens sobre fibromiàlgia.
2011: Revisió del document de consens sobre fibromiàlgia.
2014: Document d’atenció a pacients amb fibromiàlgia de la Comunitat Valenciana.
El SNS té com a objectiu l’elaboració d’estratègies per a millorar la qualitat en l’atenció sanitària en determinades patologies de gran prevalença o cost social i econòmic; aquestes estratègies s’elaboren de manera conjunta i coordinada entre tots els serveis de salut de les comunitats i ciutats autònomes, amb la finalitat de reforçar els principis d’equitat i cohesió en l’assistència sanitària de tots els ciutadans.
L’elaboració de les estratègies és un procés molt definit i consolidat, i correspon al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), a proposta del ministeri amb competències en matèria de salut, decidir les patologies concretes sobre les quals actuar.
Aquesta decisió comporta, una vegada consensuades i aprovades pel CISNS, diverses actuacions d’implementació, sensibilització, formació i investigació que són impulsades per les comunitats autònomes.
En aquest sentit, la Comissió de Sanitat i Consum, eS va reunir del 17 de setembre de 2018, ha debatut el text de la Proposició no de llei per a la “la millora en l’atenció sanitària en la fibromiàlgia” que finalment ha sigut aprovat per aquesta comissió segons l’article 162 del Reglament de les Corts que l’ FVMP fa seua per a donar suport aquesta proposició no de llei amb les següents
PROPOSTES D’ACORD
PRIMERA. Instar al Consell de la Generalitat a dirigir-se al govern central per a instar-li que, a través i en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, avalue i actualitze el document sobre la fibromiàlgia elaborat pel Ministeri de Sanitat, revisat en 2011, amb la finalitat d’elaborar una vertadera estratègia nacional sobre la malaltia esmentada.
SEGONA. Instar al Consell a demanar al govern central a reconeixer els efectes impeditius que tenen les malalties englobades dins de la síndrome de sensibilitat central respecte al treball i, en aquest sentit, adaptar les decisions de l’INSS per al reconeixement com a causes d’incapacitat.
TERCERA. Instar al Consell de la Generalitat perquè la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública:
- Desenvolupe les actuacions necessàries per a millorar el diagnòstic i el tractament de la fibromiàlgia, com també de la resta de patologies que es puguen englobar dins de la síndrome de sensibilitat central, des d’un punt de vista multidisciplinari.
- S’aposte per la informació, la sensibilització i la difusió del coneixement de la malaltia.
- S’impulse la investigació sobre aquesta patologia introduint la variable de gènere i garantint la suficient formació dels metges d’atenció primària en el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties.
- Estudie els efectes de la fibromiàlgia sobre la capacitat i el desenvolupament laboral de les persones afectades i definisca criteris de valoració com a causa d’incapacitat laboral o d’adaptació i canvi de lloc de treball.
- Revise el document titulat Atenció a pacients amb fibromiàlgia, de l’any 2014, per a així procedir a l’avaluació i l’actualització, tenint en compte la resta de malalties relacionades que es poden englobar dins de la síndrome de sensibilitat central, a fi de donar una solució integral a les persones malaltes d’aquestes patologies i facilitar així un diagnòstic acurat.
- Estudie la creació d’una xarxa en la qual es facilite la confirmació diagnòstica i el tractament en els casos en què així ho requerisquen totes les patologies que puguen englobar-se dins de la síndrome de sensibilitat central des d’un punt de vista multidisciplinari.
- Implemente una unitat multidisciplinar de fibromiàlgia a l’Hospital Militar de Mislata.
QUARTA. Una vegada aprovada aquesta moció enviar-la el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
QUINTA. Informar dels acords d’aquesta moció al teixit associatiu de Mislata i als mitjans de comunicació.
Mislata, 18 de juny de 2020 Javier Gil i Marín
Portaveu de Compromís per Mislata