ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

Javier Gil i Marín, portaveu del Grup Municipal de Compromís de l’Ajuntament de Mislata, presenta al Ple per al seu debat i aprovació la següent moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

En 2020, fins al mes de setembre han estat assassinades al País Valencià 4 dones, Alina, Mónica, Karina i Yésica i al conjunt de l’Estat Espanyol 74 dones, a més d’altres tants asassinats de dones que es troben sota investigació, segons dades de la Coordinadora Feminista de València i malauradament aquesta xifra s´haurà quedat desfasada quan debatrem aquesta moció.

El 17 de desembre de 1999, a través de la resolució 54/134, l’Assemblea General de l’ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una data que ha de servir, per a la reflexió per part de tota la societat, però també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar contra aquest problema social. Enguany, la pandèmia de la COVID19 és un element més que fa especialment vulnerables les dones en situació de violència extrema i que erosiona la igualtat entre dones i homes.

Els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista que continuen sotmetent les dones en tots els àmbits de la seua vida, i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de dones i xiquetes. Aquestes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d’un sistema social patriarcal, present a totes les estructures de la societat, que no considera la igualtat un autèntic dret de les dones, que si bé es manifesta genèricament a les lleis, a la vida real manté rols i responsabilitats diferenciats, resta credibilitat i autoritat a les dones, cosifica el seu cos, consolida pautes culturals que transmeten i reprodueixen estereotips que posen l’accent en les responsabilitats i culpabilitats de les dones, que sobrevalora el que és considerat masculí i devalua i invisibilitza el que és  considerat femení i que perpetua la cultura de l’abús de les dones apropiant-se dels seus cossos i de la sexualitat,  mitjançant la cultura de la violació. Prostitució i ventres de lloguer són part d’eixa cultura de la cosificació de les dones.  És en aquest context on ens trobem atacs tan greus com les violacions en grup.

És per tot això que és necessari que les institucions públiques manifestem públicament  el nostre  rebuig a la violència cap a les dones i que les  declaracions es facen realitat cada dia amb la coherència de les accions.

Segons l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, a l’Estat Espanyol  més d’una de cada cinc dones majors de 15 anys (22%) ha patit violència física o sexual per part de la seua parella i menys d’una cinquena part ho ha denunciat. La violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones.

El masclisme mata i és una qüestió política de primer ordre.

Tot i que manca molta feina, tant ciutadana com institucional, el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista així com del Pacte Estatal Contra la Violència de Gènere i Masclista són unes eines importants.

Al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista al qual el nostre ajuntament està adherit es planteja una sèrie de línies estratègiques que busquen garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista així com la sociabilització, per tal que aquest tipus de violència siga concebuda com un conflicte polític i tinga una dotació de pressupost estable. Els objectius han estat consensuats per partits polítics, agents econòmics i socials, associacions feministes, institucions públiques, universitats, poder judicial valencià, forces de seguretat i tercer sector.

La primera concreció del pacte va tindre lloc en els pressupostos de 2018. En eixe exercici i en el següent es va modificar la legislació valenciana per a adaptar-la al marc del Conveni d’Istanbul. D’aquesta manera garantim que els drets, serveis i programes d’atenció a les dones, fills i filles víctimes de violència de gènere, així com també  de dones víctimes de tràfic, agressions sexuals, mutilació genital, matrimonis forçosos, etc.

A més, les indemnitzacions per assassinats masclistes es van equiparar a les de terrorisme. Som, de fet, l’única comunitat autònoma que estableix aquesta equiparació.

I hem anat més enllà: s’han ampliat també a les situacions de gran invalidesa o incapacitat permanent absoluta, no solament per a la dona víctima, sinó també en el cas en què la víctima siga una persona que ix en defensa de l’agredida.

A més el pressupost de 2020 ha implicat 19’5 milions, la qual cosa suposa un 157% més que en 2015 i un 39% més del compromés en el pacte amb el moviment feminista.

Els Ajuntaments, en ser les Administracions més properes a la ciutadania, són els governs que poden donar una resposta més ràpida i eficaç a aquest problema social.

En aquest sentit, el nostre Ajuntament vol reafirmar el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen.

La implicació responsable dels ajuntaments en les polítiques d’igualtat és fonamental per evitar les situacions de risc de moltes dones. És per això que malgrat les declaracions de rebuig, hem de ser conscients que aquesta violència també és consentida o exercida des de les mateixes institucions quan abandonen el deure a garantir el dret a una vida digna de tota la ciutadania, de totes les ciutadanes i hem de ser conscients que la situació excepcional de la pandèmia ho ha agreujat notablement.

És per això que des del Grup Municipal Compromís per Mislata proposem per a l’aprovació al Ple les següents

PROPOSTES D’ ACORD

  1. Aquest Ajuntament continue complint amb tots els acords recollits en la Declaració Institucional en Contra de la Violència de gènere, aprovada en el ple de novembre del 2017.
  2. Aquest Ajuntament dóna suport a les mobilitzacions convocades pel Moviment Feminista amb motiu del 25N, dins del marc de la normativa Covid-19.
  3. És per això que, aquest Ajuntament es compromet a dissenyar estratègies d’actuació i elaborar els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, i això pel que fa a la violència contra les dones implica:
    • Conèixer la realitat local respecte dels maltractaments, per detectar on cal actuar i on cal previndre.
    • Actualitzar en el 2021 el Pla d’Igualtat Ciutadania de Mislata, realitzant un nou diagnòstic i estudi de la situació que viuen les dones en qüestions d’igualtat, en l’actual crisi Sanitària provocada per la Covid-19.
    • Continuar elaborant un pla de formació del funcionariat, la totalitat de treballadors i treballadores municipals per tal que siguen sensibles i tinguen estratègies per treballar les polítiques de gènere i contra la violència.
    • Introduir entre les prioritats municipals la protecció i assistència a les dones que pateixen violència de gènere.
    • Continuar desenvolupant estratègies de prevenció i accions contra la violència de gènere des dels àmbits educatiu, cultural, festiu, laboral, d’incentivació de l’associacionisme de les dones, sanitari, d’assistència social, dins les competències municipals i tenir-ho com a criteri transversal en qualsevol activitat municipal.
    • Dotar les partides pressupostàries municipals corresponents que impliquen el desenvolupament de les estratègies abans esmentades.
  4. Així mateix, aquest Ajuntament es compromet a facilitar, a través dels mitjans públics dels quals disposa, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista.
  5. Demanar al Govern de l’Estat:
    • Que es desenvolupe i implemente el Conveni d’Istanbul i el compliment de les recomanacions de la CEDAW.
    • Que es reformen les lleis perquè estiguen reflectides totes les formes de violència contra les dones.
    • Que s’eliminen les traves a les dones migrants en situació irregular per accedir a les mesures d’atenció integral i protecció efectiva contra la violència de gènere i que es faça efectiva la possibilitat de rebre asil o refugi polític per motius de persecució per violència masclista i opció sexual.
    • Reivindicar les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere a més d’exigir-ne el finançament necessari.

Mislata ,  11 de novembre de 2020                                                                                  Javier Gil i Marín

Portaveu de Compromís per Mislata