Per a la formació eco valencianista el poble sahrauí no pot ser la moneda de canvi en cap qüestió econòmica o diplomàtica.

La darrera decisió del govern de l’estat espanyol sobre la qüestió de la sobirania del Sàhara no pot ni entendre’s ni justificar-se, tant pel fons de la qüestió com per les formes. En el fons trobem que l’estat espanyol cedeix davant la política de fets consumats que suposa la invasió militar del territori sahrauí per part del Regne de Marroc i en les formes suposa un absolut menyspreu al parlamentarisme i als partits polítics que suporten el govern socialista, que no han estat consultats ni informats d’una decisió que de fet és un gir copernicà a la posició espanyola en aquest conflicte.

Més enllà de l’impacte en l’àmbit polític i diplomàtic, en Compromís per Mislata ens preocupa de manera particular la qüestió sahrauí, perquè es tradueix en persones que coneguem, que són els nostres veïns i veïnes, persones que formen part de la nostra realitat diària, que no són pas ni una estadística, ni una referència llunyana.

Un dels moviments socials més potents, continuats al llarg del temps i amb un fort arrel en la societat civil de Mislata és el moviment de solidaritat amb el poble sahrauí. L’associació AHUIM de Mislata és un referent històric a nivell local, pels moltíssims anys de feina que duu, com també per l’impacte i qualitat dels projectes que desenvolupa, tant en els camps de refugiats, com en la nostra localitat.

Volem saber què opina l’alcalde Bielsa i el PSOE de Mislata sobre aquesta rendició total als interessos marroquins que suposa el canvi portat a terme pel govern socialista. “Bielsa no és un militant de base o simple regidor a un poble menut, és un dels principals dirigents del PSPV- PSOE, amb càrrecs orgànics i representatius” diu Javier Gil, regidor de Compromís per Mislata, “volem que diga si està d’acord o no amb la decisió unilateral del seu partit i què explique a la ciutadania mislatera el perquè d’aquesta pirueta diplomàtica del president Sánchez”

Més enllà d’aquestes necessàries explicacions a la ciutadania, la moció de Compromís insta al govern espanyol a rectificar públicament la seua postura i que reconega de manera explícita i sense condicions la sobirania de la República Àrab Sahrauí Democràtica sobre el territori en conflicte, actualment ocupat militarment i de manera il·legal pel regne de Marroc.

També demana que es prenguen sancions econòmiques i polítiques contra els ocupants il·legals del territori de l’antiga colònia espanyola del Sàhara occidental, fins que s’acompleixen les resolucions internacionals i el pla aprovat pel Consell de Seguretat de l’ONU en 1990 que proposava un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.

Compromís per Mislata presenta una moción para el reconocimiento de la República Árabe Saharaui Democrática

Para la formación eco valencianista el pueblo saharaui no puede ser la moneda de cambio en ninguna cuestión económica o diplomática. 

La última decisión del gobierno del estado español sobre la cuestión de la soberanía del Sáhara no puede ni entenderse, ni justificarse, tanto por el fondo de la cuestión como por las formas. En el fondo encontramos que el estado español cede ante la política de hechos, consumando que supone la invasión militar del territorio saharaui por parte del Reino de Marruecos y en las formas supone un absoluto desprecio al parlamentarismo y a los partidos políticos que soportan el gobierno socialista, que no han sido consultados, ni informados de una decisión que de hecho es un giro copernicano a la posición española en este conflicto.

Más allá del impacto en el ámbito político y diplomático, en Compromís per Mislata nos preocupa de manera particular la cuestión saharaui, porque se traduce en personas que conocemos, que son nuestros vecinos y vecinas, personas que forman parte de nuestra realidad diaria, que no son ni una estadística, ni una referencia lejana.         

Uno de los movimientos sociales más potentes, continuados a lo largo del tiempo y con una fuerte raíz en la sociedad civil de Mislata es el de solidaridad con el pueblo saharaui. La asociación AHUIM de Mislata es un referente histórico a nivel local, por los muchísimos años de trabajo que lleva, como también por el impacto y calidad de los proyectos que desarrolla, tanto en los campos de refugiados, como en nuestra localidad.   

Queremos saber qué opina el alcalde Bielsa y el PSOE de Mislata sobre esta rendición total a los intereses marroquíes que supone el cambio llevado a cabo por el gobierno socialista. “Bielsa no es un militante de base o un simple regidor en un pueblo pequeño, es uno de los principales dirigentes del PSPV- PSOE, con cargos orgánicos y representativos” dice Javier Gil, regidor de Compromís per Mislata, “queremos que diga si está de acuerdo o no con la decisión unilateral de su partido y que explique a la ciudadanía mislatera el porqué de esta pirueta diplomática del presidente Sánchez”        

Más allá de estas necesarias explicaciones a la ciudadanía, la moción de Compromís insta en el gobierno español a rectificar públicamente su postura y que reconozca de manera explícita y sin condiciones la soberanía de la República Árabe Saharaui Democrática sobre el territorio en conflicto, actualmente ocupado militarmente y de manera ilegal por el reino de Marruecos.         

También pide que se tomen sanciones económicas y políticas contra los ocupantes ilegales del territorio de la antigua colonia española del Sáhara occidental, hasta que se cumplan las resoluciones internacionales y el plan aprobado por el Consejo de Seguridad de la ONU en 1990 que proponía un referéndum de autodeterminación del pueblo saharaui.