La inacció dels socialistes de Mislata evidència la seua nul·la voluntat de reparació de la memòria històrica         


En 2016 el ple de l’Ajuntament de Mislata va votar favorablement una moció presentada per Compromís per a la retirada de simbologia franquista als carrers del municipi. Aquesta moció va comptar amb el suport del Partit Socialista i de Cs. La realitat és que, cinc anys després, el govern municipal del PSOE no ha complit amb tots els punts d’acords promesos.


Una vegada més, s’evidencia l’enorme distància que hi ha entre les expectatives generades pel PSOE i l’acompliment d’aquestes. La realitat és que a la Vila de Mislata hui en dia, hi ha tantes plaques amb el jou i les fletxes com en 1975. Molts dels noms triats pels falangistes en 1940 continuen en els carrers sense que el populisme i la majoria absoluta de Bielsa hagen fet res per canviar-ho, fet que sorprén, ja que moltes de les persones assassinades en aquest període també eren militants del seu partit.


“Més enllà de fer-se fotos i aprofitar propagandísticament qualsevol oportunitat que se li presenta, el govern de Bielsa no es distingeix per estar compromés amb certs valors vertebrals de l’esquerra com és la reparació de la memòria històrica”, apunta el regidor de Compromís, Javier Gil i Marín, evidenciant el malestar de la formació eco-valencianista en comprovar la ‘normalització’ del fet que les propostes aprovades en el ple siguen oblidades en un calaix per part del govern municipal malgrat l’acord que hi ha darrere d’elles.


Javier Gil afegeix que “el govern municipal es va comprometre a crear una comissió tècnica per a localitzar totes aquestes simbologies, però mai hem tingut notícies dels treballs realitzats, ni de les decisions preses per aquesta comissió, per això, hem presentat un registre d’entrada preguntat sobre aquesta qüestió”. A més, Compromís també ha sol·licitat que es canvie la nomenclatura de certs carrers del municipi amb noms de persones vinculades a la dictadura franquista que encara estan presents a Mislata, com per exemple: Tomás Sanz (que no està ni tan sols clar a quina persona amb eixe nom se li dedica el carrer), Víctor Pradera o d’ultradretans com Vázquez de Mella o el Bisbe Irurita.

Compromís insta al PSOE: los símbolos franquistas permanecen presentes en Mislata cinco años después de aprobarse su retirada

La inacción de los socialistas de Mislata evidencia su nula voluntad de reparación de la memoria histórica

En 2016 el pleno del Ayuntamiento de Mislata votó favorablemente una moción presentada por Compromís para la retirada de simbología franquista en las calles del municipio. Esta moción contó con el apoyo del Partido Socialista y de Cs. La realidad es que, cinco años después, el gobierno municipal del PSOE no ha cumplido con todos los puntos de acuerdos prometidos.

Un vez más, evidencia la enorme distancia que hay entre las expectativas generas por el PSOE y el desempeño de estas. La realidad es que en la Vila de Mislata hoy en día, hay tantas placas con el yugo y las flechas como en 1975. Muchos de los nombres elegidos por los falangistas en 1940 continúan en las calles sin que el populismo y la mayoría absoluta de Bielsa hayan hecho nada para cambiarlo, hecho que sorprende, ya que muchas de las personas asesinadas en este período también eran militantes de su partido.

“Más allá de hacerse fotos y aprovechar propagandísticamente cualquier oportunidad que se le presenta, el gobierno de Bielsa no se distingue para estar comprometido con ciertos valores vertebrales de la izquierda como es la reparación de la memoria histórica”, apunta el concejal de Compromís, Javier Gil i Marín, evidenciando el malestar de la formación eco-valencianista al ver la ‘normalización’ del hecho de que las propuestas aprobadas en el pleno, sean olvidadas en un cajón por parte del gobierno municipal a pesar del acuerdo que hay detrás de ellas.

Javier Gil añade que: “el gobierno municipal se comprometió a crear una comisión técnica para localizar todas estas simbologías, pero nunca hemos tenido noticias de los trabajos realizados, ni de las decisiones tomadas por esta comisión, por eso, hemos presentado un registro de entrada preguntado sobre esta cuestión”. Además, Compromís también ha solicitado que se cambie la nomenclatura de ciertas calles del municipio con nombres de personas vinculadas a la dictadura franquista que todavía están presentes en Mislata, como por ejemplo Tomás Sanz (que no está ni siquiera claro a qué persona con ese nombre se le dedica la calle), Víctor Pradera o de ultraderechistas como Vázquez de Mella o el Obispo Irurita.