EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Entre el 60 i el 75 per cent de la població mundial son bilingües, això vol dir que tenen competències per entendre i fer-se entendre en almenys dues llengües. Així doncs podem establir com a primera certesa el fet què el més habitual és que les persones tinguen més d’una llengua com eina d’expressió i integració a la societat.

La ciutadania valenciana ha tingut des de la nostra aparició com a referencia política, cultural i històrica al segle XIII, una llengua pròpia, el valencià. Aquesta llengua és un fet indissoluble de la identitat valenciana, no es pot concebre l’una sense l’altra. En valencià està escrit el llibre del repartiment i els furs, les nostres institucions civils actuals son hereues de aquelles que varen crear-se històricament en valencià. La continuïtat mateixa de la identitat valenciana va unida a la llengua que determina el fet cultural i la idiosincràsia pròpia.

Al llarg del temps i de la història, hem adoptat i assolit una competència total en una altra llengua, amb la qual ens expressem amb normalitat i funcionalitat, la llengua espanyola, concebent per tant els i les valencianoparlants una pràctica bilingüe.

Normativament la Constitució Espanyola declara el castellà com la llengua espanyola oficial de l’Estat. Tots els espanyols tenen el deure de conéixer-la i el dret a usar-la. I afegix, les altres llengües espanyoles seràn també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts.

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, indica al Títol I, de la Comunitat Valenciana, article sisè, 1. La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià. 2. L’idioma valencià és l’oficial en la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyament del, i en, idioma valencià. 3. La Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dues llengües, i adoptarà les mesures necessàries per a assegurar el seu coneixement. 4. Ningú podrà ser discriminat per raó de la seua llengua. 5. S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià. 6. La llei establirà els criteris d’aplicació de la llengua pròpia en l’Administració i l’ensenyament. 7. Es delimitaran per llei els territoris en els quals predomine l’ús d’una i una altra llengua, així com els que puguen ser exceptuats de l’ensenyament i de l’ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana. I 8. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l’idioma valencià.

Tanmateix la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià, és una llei en vigor, publicada el 23 de novembre de 1983, que garanteix el desplegament normatiu de les anteriors.

El Reglament Orgànic Municipal de Mislata,  indica en el seu article 3 del Títol Preliminar que l’Ajuntament implementarà l’ús i normalització del valencià, com a patrimoni cultural de la nostra comunitat.

Tenint tot això en compte i veient les dades sociolingüístiques de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, creada dues dècades després de l’aprovació de l’Estatut, mostren que la situació lingüística denunciada en la Llei d’ús i ensenyament del valencià es va anar agreujant i que continua avançant el procés de minorització de la llengua pròpia.

Davant aquest fet, l’Ajuntament de Mislata hauria d’adquirir un «compromís irrenunciable en la defensa del patrimoni cultural de la Comunitat Autònoma i d’una manera especial amb la recuperació del valencià, llengua històrica i pròpia del nostre poble, del qual constitueix la més peculiar senya d’identitat» i intentar contribuir a la recuperació, la dignificació i l’extensió de l’ús social de la nostra llengua, incloent a tota la ciutadania de la Vila, i especialment als treballadors i treballadores municipals i als responsables polítics, a contribuir en la consecució d’aquest objectiu.

Mislata, en un segle, ha passat de ser una població eminentment valencianoparlant a augmentar exponencialment el seu número i capgirar l’idioma majoritari fruit d’un procés migratori estatal, on segons dades del consistori, un 8% de la ciutadania s’expressa en valencià. Per això, entenem que la millor eina per a garantir la llibertat d’elecció i aconseguir que tota la població de Mislata puga entendre i expressar-se en ambdues llengües, està en establir un reglament que potencie, dote de prestigi, normalitze i facilite l’ús del valencià a la Vila.

En tots els àmbits i a tots els nivells, entenent i acceptant que actualment hi ha una llengua, la pròpia, que està molt per darrere en presència, ús i prestigi, i que per eixe motiu i fins que es puga revertir efectivament eixa asimetria, cal fer-ne esforços i prendre mesures que faciliten el seu avanç i normalització plena.

Amb el mateix objectiu, la ciutadania de Mislata té el dret de poder triar sempre quina llengua fan servir i en quina llengua reben tota la informació, perquè totes dues romanguen institucionalment al mateix nivell i perquè totes dues siguen d’ús habitual i normal, entenem fonamental que aquesta normativa done especial rellevància a la utilització institucional de la llengua pròpia a tots els seus àmbits d’actuació.

És per això, que des del Grup Municipal de Compromís per Mislata es proposa l’adopció de la següent:

PROPOSTA  D’ACORDS:

PRIMER.- Instar l’Ajuntament a redactar i aprovar en el ple, un Reglament de Normalització Lingüística per al municipi de Mislata que contribuïsca a reconéixer i promocionar l’ús de la llengua valenciana en la nostra població i en l’administració local.

SEGON.- Crear una comissió integrada per la Regidoria de Promoció del Valencià, per la Agència de Promoció del Valencià-Aviva Mislata,  per la Regidoria de Participació Ciutadana i per un membre de cada grups polític municipal amb representació en el ple, per a treballar conjuntament en la proposta del futur Reglament Municipal de Normalització Lingüística per a Mislata.

TERCER.- Donar trasllat dels presents acords d’aquesta moció a tot el teixit associatiu de Mislata i donar-li publicitat en els mitjans propis de l’Ajuntament.

QUART.- Contar amb la Acadèmia Valenciana de la Llengua i les universitats valencianes com a consultors en els diferents processos de creació del reglament, així com amb les associacions de promoció de la llengua valenciana.

 

 

Mislata, a 10 de març del 2021

Signat:  Javier Gil i Marín

Portaveu de Compromís per Mislata