La situació econòmica ha significat l’abandonament dels terrenys agrícoles de Mislata en solars esperant unes obres que mai no aplegaran
Des que els darrers governs populars acceptaren, amb la aquiescència del psoe, cedir als interessos especulatius de la construcció, la mil·lenària horta de Mislata ha esdevingut en un abocador on el fem, les males herbes i els enderrocs disputen l’espai als cultius ara silvestres que encara surten per diferents parcel·les.
Els dirigents locals ens parlaven de la ronda Nord, de la construcció d’un altre pont cap a la V-30, d’instal·lacions públiques, d’habitatges de VPO i de que tot allò anava a donar una oportunitat a Mislata, però anys després el que trobem, malauradament, es un magnífic exemple de la nefasta planificació del territori que s’ha fet a gairebé totes les comarques. No s’ha construït res de tot això, però on abans hi havia vida, natura, un ús tradicional de la terra i de l’aigua i un espai alliberat de edificis a la població mes densament poblada d’ Europa ara el que tenim és un solar gegant deixat de qualsevol intervenció municipal. El que més ens preocupa a Compromís es que el actual govern socialista no te cap cosa al cap per revertir o canalitzar la situació.
Altra vegada exemplifica el perfil baix d’este govern, que no te ni idees, ni solucions pròpies, ni recursos ni directrius autonòmiques on delegar estes i altres responsabilitats.
Compromís proposa l’acondicionament dels terrenys per a que tornen al seu aprofitament tradicional agrícola, mitjançant la creació d’horts de arrendament públic als veïns que ho desitgen i la creació d’una escola agrícola per xiquets. Aquestes accions ja s’han dut endavant a altres poblacions de l’horta i en els actuals moments de crisi i pobresa poden esdevindre una magnífica oportunitat per a persones aturades i jubilades.
D’esta manera, a més de revertir l’abandonament actual, Mislata recuperaria allò que la va fer el poble que és, la seua terra i la seua horta, una de les de millor qualitat i productivitat.
Esta reversió de l’ús al poble, també serviria per a permetre uns ingressos als agricultors que llogaren els horts, si es permetera la venda dels seus excedents mitjançant una cooperativa o amb una parada al mercat de Mislata, per exemple. Estos excedents agraris deurien destinar-se a menjadors populars o al de les escoles del poble, estalviant-se així els sobrecostos dels productes que produeix la seua mercantilització i la existència d’intermediaris.
L’ajuntament deu ser qui impulse el projecte, perquè es part de la seua responsabilitat, la gestió de les terres deuria d’estar en mans dels agricultors que com han fet sempre.
Compromís recorda que ja fa anys va presentar una proposta juntament amb professionals de la Universitat de Valencia per l’aprofitament social i col·lectiu de l’horta de Mislata per a la producció agrícola ecològica i artesanal per part de veïns i xicotets agricultors. En esta línia continuem, esta és una de les nombroses iniciatives que Compromís portarà per al seu debat i aprovació a l’Ajuntament. És necessari canviar la inactivitat, la falta de projecte i el poc treball productiu de l’equip de govern i oposició.