Les veïnes i veïns hauran d’assistir presencialment 3 vegades per a poder inscriure els seus fills i filles als campaments municipals d’estiu
L’Ajuntament de Mislata manté ancorada en el segle XIX, pel que fa a tràmits i paperassa, bona part de la seua gestió administrativa. L’últim exemple és palés a l’hora d’apuntar-se al campament d’estiu, ja que s’hi ha de fer cua almenys tres vegades. Des de Compromís per Mislata denunciem la falta de facilitats que se’ns dona a les veïnes i veïns per poder apuntar els nostres fills i filles als campaments d’estiu de la Vila, tot abusant del temps i disposant-ne com si no hi hagués res més a fer.
En aquest cas les persones que volen participar-hi estan citades a les 8 del matí al Centre Jove del mercat on, presencialment, els repartiran números per a, posteriorment, i a partir de les 9.30 h., ser citats per a inscriure els seus fills i filles, i una última per a lliurar i pagar en el termini de 3 dies.
Javier Gil, portaveu-regidor de Compromís per Mislata, ha lamentat que “estem molt lluny dels municipis que faciliten els tràmits amb l’administració als seus veïns. Mislata no pot quedar-se enrere. El nostre Ajuntament ha de facilitar el dia a dia del nostre veïnat i no posar-nos entrebancs”.
“La Vila de Mislata ha d’entrar de ple en l’administració del segle XXI, àgil, propera i ràpida, sense necessitats de cues i que facilite la gestió telemàtica. S’ha de preparar l’administració per a accions en xarxa que acosten els recursos municipals a la ciutadania. Encara que Bielsa no fa res perquè Mislata deixe de ser com eixa casa de bojos que se satiritza a la pel·lícula d’’Astèrix i Obèlix, Les 12 proves’”, ha comentat Gil.
De fet, un dels avantatges de la proposta de relació telemàtica i en xarxa amb el veïnat de Mislata per a les gestions administratives seria l’estalvi de paper de l’administració local que suposaria un doble benefici: l’econòmic i l’ecològic. En aquest sentit, Javier Gil assegura que “Bielsa no només te l’oportunitat d’agilitzar l’administració local, sinó que pot fer-la més sostenible i verda”.
Però a ulls del regidor de Compromís, l’administració Bielsa no té cap interés a facilitar aquest tipus d’accions, ja que el cas del campament d’estiu no és un cas aïllat. A tall d’exemple, per reservar els paellers del parc de La Canaleta i poder gaudir d’un cap de setmana amb la família o els amics, s’ha de fer més d’una hora de cua per a un tràmit que se soluciona en dos minuts.
“Hem de modificar els protocols actuals perquè està a la vista que no són operatius. No és de rebut que accions tan normals a altres administracions com reservar una data per renovar un DNI o passaport, demanar una partida de naixement o fer un pagament d’una taxa educativa, estiga tan lluny de poder-se realitzar presencialment a Mislata”, ha conclòs Gil.
Compromís denuncia los trámites burocráticos del Ayuntamiento y reclama una administración ágil y sostenible para Mislata
Las vecinas y vecinos tendrán que asistir presencialmente 3 veces para poder inscribir a sus hijos e hijas en los campamentos municipales de verano
El Ayuntamiento de Mislata mantiene anclada en el siglo XIX, en cuanto a trámites y papeleo, buena parte de su gestión administrativa. El último ejemplo se hace patente a la hora de apuntarse al campamento de verano, puesto que se tiene que hacer cola al menos tres veces. Desde Compromís per Mislata denunciamos la falta de facilidades que se nos da a las vecinas y vecinos para poder apuntar nuestros hijos e hijas a los campamentos de verano de la población, abusando del tiempo y disponiendo cómo si no hubiera nada más a hacer.
En este caso las personas que quieran participar están citadas a las 8 de la mañana en el Centro Joven del mercado donde, presencialmente, les repartirán números para, posteriormente, y a partir de las 9.30 h., ser citados para inscribir sus hijos e hijas, y una última para entregar y pagar en el plazo de 3 días.
Javier Gil, portavoz-regidor de Compromís per Mislata, ha lamentado que “estamos muy lejos de los municipios que facilitan los trámites con la administración a sus vecinos. Mislata no puede quedarse atrás. Nuestro Ayuntamiento tiene que facilitar el día a día de nuestro vecindario y no ponernos trabas”.
“La población de Mislata tiene que entrar de pleno en la administración del siglo XXI, ágil, cercana y rápida, sin necesidades de colas y facilitar la gestión telemática. Se tiene que preparar la administración para acciones en red que acercan los recursos municipales a la ciudadanía. Aunque Bielsa no hace nada para que Mislata deje de ser como esa casa de locos que se satiriza la película de ’Astérix y Obélix, Las 12 pruebas’”, ha comentado Gil.
De hecho, uno de las ventajas de la propuesta de relación telemática y en red con el vecindario de Mislata para las gestiones administrativas seria el ahorro de papel de la administración local que supondría un doble beneficio: el económico y el ecológico. En este sentido, Javier Gil asegura que “Bielsa no sólo tiene la oportunidad de agilizar la administración local, sino que puede hacerla más sostenible y verde”.
Pero a ojos del regidor de Compromís, la administración Bielsa no tiene ningún interés en facilitar este tipo de acciones, puesto que el caso del campamento de verano no es un caso aislado. Por ejemplo, para reservar los paelleros del parque de La Canaleta y poder disfrutar de un fin de semana con la familia o los amigos, se tiene que hacer más de una hora de cola para un trámite que se soluciona en dos minutos.
“Tenemos que modificar los protocolos actuales porque está a la vista que no son operativos. No es de recibo que acciones tan normales en otras administraciones como reservar una fecha para renovar un DNI o pasaporte, pedir una partida de nacimiento o hacer un pago de una tasa educativa, esté tan lejos de poderse realizar presencialmente en Mislata”, ha concluido Gil.