EXPOSICIÓ DE MOTIUS
Més de 200 palestins i palestines han sigut assassinades en els atacs aeris de l’Estat d’Israel contra la Franja de Gaza al llarg del últims dies. Més de 50 d’ells eren infants.
Dies arrere, inicia l’intent de desallotjament forçós de famílies palestines en el barri de SheikhJarrah a Jerusalem. Sota la política de colonització, l’Estat d’Israel arrebata les seues cases per a donar-les als colons arribats de diferents indrets en un procés que ha estat qualificat de neteja ètnica -un crim contra la humanitat- en el marc de l’ONU. A SheikhJarrah les famílies palestines desallotjades il·legalment vivien allí des de feia generacions.
El 10 de maig, Israel inicia els bombardejos massius sobre la Franja de Gaza, que se salden a dia de hui amb més de dos centenars de persones palestines assassinades, entre elles més de cinquanta menors d’edat. Desenes d’edificis han estat destruïts, entre els que es poden esmentar la seu de l’agencia internacional de premsa AssociatedPress (AP) i Al Jazeera. També han sigut atacats un hospital, un monestir catòlic, un orfenat, o dues escoles de l’UNRWA i l’edifici de les seues oficines, que segons la llei internacional són inviolables.
El sistema sanitari està a punt del col·lapse, mentre les agències de l’ONU i altres ONG associades continuen brindant assistència a la població palestina. La protecció dels civils palestins és la prioritat davant aquesta escalada de violència en una Franja de Gaza ja al límit després de 15 anys de bloqueig israelià per terra, mar i aire.
Durant dècades, un gran nombre d’Estats, institucions interestatals i organismes de l’ONU en tots els nivells, han condemnat aquestes polítiques i han assenyalat la urgència que Israel i la comunitat internacional posen fi a la violació sistemàtica dels drets humans i a la violència contra el poble palestí. Recentment, una de les ONG més prestigioses i importants del món, HumanRightsWatch, va declarar que Israel era un règim d’apartheid. L’apartheid és un crim contra la humanitat perseguible en tribunals internacionals -de fet, el Tribunal Penal Internacional s’ha declarat recentment competent per a investigar aquests crims a Palestina-. A més, segons resolucions de l’Assemblea General de l’ONU com la 56/83, els Estats tenen el deure de no ajudar i no assistir (no col·laborar) amb altres Estats pels seus fets internacionalment il·lícits, és a dir, que violen sistemàticament I greument el dret internacional, com és el cas d’Israel amb la seua pràctica d’apartheid i amb bombardejos massius a Gaza com els de 2008-2009, 2012, 2014 i els d’aquests dies.
Per la seua banda, no pot oblidar-se que l’any 2018 Les Corts Valencianes es van declarar Espai Lliure d’Apartheid Israelià. També cal recordar que el 2014 el Govern Espanyol va suspendre la venda d’armes (embargament) a Israel pels seus bombardejos contra Gaza.
Per totes les qüestions plantejades, des del Grup Municipal de Compromís per Mislata es proposa l’adopció dels següents acords:
ACORDS:
PRIMER.- L’Ajuntament de Mislata condemna els bombardejos sobre la Franja de Gaza i la mort de més de 200 persones palestines, entre elles més de 50 menors d’edat, i de 10 israelians.
SEGON.- L’Ajuntament de Mislata demana el cessament immediat dels bombardejos israelians i de tota forma de violència.
TERCER.- L’Ajuntament de Mislata se suma a la demanda d’una solució pacífica i dialogada sobre la base del respecte a les resolucions de l’ONU.
QUART.- L’Ajuntament de Mislata insta al Govern d’Espanya per a que realitze un embargament d’armes bidireccional a l’Estat d’Israel.
CINQUÉ.- D’acord amb resolucions de l’ONU com la 56/83 de l’Assemblea General, l’Ajuntament Mislata insta al Govern d’Espanya i al Consell de la Generalitat Valenciana a que posen fi a qualsevol tipus d’intercanvi militar o de seguretat amb Israel que puga estar relacionat amb el bombardeig massiu contra la Franja de Gaza o la violència contra la població palestina.
De forma similar, insten el Consell a sotmetre els acords, els plans de cooperació i totes les formes de comerç i tracte amb Israel a una major diligència deguda per assenyalar els que contribueixen directament a la comissió de crims d’apartheid i persecució contra el poble palestí. D’aquesta manera, s’insta al Consell a posar fi a les activitats i al finançament que puguen contribuir directament a facilitar aquests greus crims assegurant-se que cap empresa espanyola ajude a mantenir o que cap empresa espanyola es lucre a costa de les vulneracions de drets humans del poble palestí.
SISÉ.- L’Ajuntament de Mislata insta el Govern d’Espanya per a que done suport a la creació d’una Comissió d’Investigació per part de l’ONU per investigar la comissió de crims de guerra i d’apartheid contra el poble palestí.
SETÉ.- L’Ajuntament de Mislata sol·licita a totes les instàncies diplomàtiques espanyoles i al ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya que utilitze tots els recursos al seu abast per a aconseguir l’alliberament de Juana Ruiz Sánchez, treballadora sanitària i cooperant espanyola que porta des del 13 abril de 2021 detinguda sense garanties per Israel.
HUITÉ.- L’Ajuntament de Mislata informarà del contingut d’aquesta moció al teixit associatiu de Mislata i donarà publicitat de la mateixa a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i mitjans propis de comunicació del consistori.
Mislata, a 20 de maig de 2021
Signat: Javier Gil i Marín
Portaveu de Compromís per Mislata