EXPOSICIÓ DE MOTIUS
En els últims mesos, la pandèmia ha provocat una gran pèrdua de vides humanes, persones hospitalitzades i grans dosis d’incertesa no sols en allò sanitari, sinó també en l’aspecte econòmic i social. Les conseqüències d’esta crisi sanitària afecten a tota la ciutadania amb duresa i sense excepció, però especialment a les persones més vulnerables i també als segments econòmics més exposats. En aquest sentit, a causa de les necessàries mesures restrictives que s’han hagut d’implantar des del començament de la pandèmia en alguns sectors com l’hostaler, el comerç o la cultura (reducció d’horaris, tancaments, aforaments, etc.), les xicotetes i mitjanes empreses que es dediquen a estos sectors s’han vist durament colpejades en la seua activitat diària.
Cal recordar que són les PIMES les generadores del major nombre d’ocupació al País Valencià. La seua aportació social a les nostres vides va més enllà, amb un paper intangible difícil de mesurar quantitativament però que aporten gran qualitat de vida als nostres municipis. Tenen la capacitat de vitalitzar un veïnat, de fer-lo més humà. Són les persones que alcen la persiana cada matí les que saben com es troba la veïna del cantó o si a la mare que està a l’atur cal fiar-li la barra de pa. Solen ser també les encarregades d’engalanar els nostres carrers en arribar festes i fer-nos gaudir amb amics, família i visitants del nostre sol, de la gastronomia, de converses, matins de tertúlia i nits d’alegria. Són, en definitiva; el cor que fa bategar els nostres barris.
Ara aquests sectors precisen del compromís, l’ajuda i el suport de la societat que tenen més a prop, però sobretot de les diferents administracions públiques de manera urgent. És per això que des de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb els ajuntaments i
diputacions, s’ha impulsat el PLA RESISTIR, dirigit a treballadors i treballadores, empreses i persones autònomes dotat amb 400 milions d’euros. Caldria una implicació superior del govern espanyol en la mateixa línia, tenint en compte especialment la duresa d’aquesta fase de la pandèmia en el País Valencià i les restriccions que s’han hagut d’implantar.
Però cal ser conscients que la resposta política a mig i llarg termini per evitar el col·lapse s’ha articulat de manera europea i que gran part dels recursos arribaran a través dels fons europeus de reconstrucció o recuperació, els Next Generation EU, amb l’objectiu de reconstruir Europa des de l’ecologia, la digitalització i la resiliència.
Aquest Pla de Recuperació ha de ser una gran oportunitat per a oferir dignitat laboral i de vida, per a modernitzar la nostra economia i que ens garantisca un futur sostenible i amb un escut social reforçat, sempre i quan es gestione d’una manera òptima i pròxima a la realitat més tangible per les persones.
El Pla de Recuperació per a Europa és una combinació de diferents programes i iniciatives amb mecanismes complexos que poden dificultar el seu aprofitament per part de la gran majoria d’empreses del País Valencià, les PIMES. La decisió sobre aquests recursos des d’administracions i centres de poder allunyats i no des de la proximitat que ofereix un govern autonòmic o l’administració local, comporta el risc de privilegiar les grans corporacions i empreses de l’IBEX 35 que compten amb una logística i enginyeria financera molt sofisticada. D’aquesta forma no es garanteix que la majoria del nostre teixit productiu puga accedir a les ajudes i qui més ho necessita reba realment l’ajuda i l’estímul necessari per a reconstruir-se i superar la crisi.
Els ajuntaments i la Generalitat viuen des de la primera línia les conseqüències de la pandèmia i de la crisi climàtica. Són les administracions que millor coneixen les dificultats de les persones i les empreses i les seues necessitats. Per això han de participar decisivament en la definició dels criteris que perfilaran la destinació dels fons europeus i en la formulació del contingut dels projectes de reconstrucció.
És per això, que des del Grup Municipal de Compromís per Mislata es proposa l’adopció de la següent:
PROPOSTA D’ACORDS:
PRIMER.- Reclamar un paper decisiu de l’administració local i autonòmica en la definició dels criteris que perfilaran la destinació dels fons europeus i en la formulació del contingut dels projectes de reconstrucció.
SEGON.- Establir els mecanismes necessaris perquè el fons Next Generation EU arribe
als sectors econòmics més afectats per la crisi, especialment la xicoteta i mitjana empresa amb un alt impacte en el teixit econòmic i social dels municipis, com la dedicada a l’hostaleria, el comerç, la cultura i altres activitats també colpejades.
TERCER.- Incloure també en aquest paquet d’ajudes al sector de comerciants del mercat de venda no sedentària( mercats ambulants) i del mercat tradicional de Mislata.
QUART.- Demanar al govern espanyol una major implicació en les ajudes a les xicotetes i mitjanes empreses que més ho necessiten en base a la duresa de les mesures que s’han hagut d’aplicar per a fer front a la pandèmia, en la línia de les ajudes impulsades per la Generalitat.
CINQUÉ.- .Oferir el suport dels serveis d’orientació municipals en coordinació amb altres institucions per tal de facilitar les empreses i persones autònomes del municipi l’accés a les diferents ajudes i recursos que puguen arribar de les diferents institucions.
SISÉ.- Donar trasllat dels presents acords a la Generalitat Valenciana, en concret a la Conselleria d’Hisenda i Model Productiu, als grups parlamentaris de les Corts valencianes, al Ministeri d’Hisenda del Govern d’Espanya i als diferents grups parlamentaris del Congrés i del Senat, així com que es publicite per les vies habituals i es comunique al teixit associatiu i empresarial de la nostra població.
Mislata, 5 de març del 2021
Signat: Javier Gil i Marín
Portaveu de Compromís per Mislata