Javier Gil i Marín portaveu del Grup Municipal de Compromís per Mislata, a l’empara del que s’estableix per la llei 7/1985 de 2 d’abril ,Reguladora de les bases de Règim Local i l’article 97.3 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenta la següent moció al ple per al seu debat i aprovació.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Resulta imprescindible per al bon funcionament d’un Ajuntament, com a màxim òrgan local, ser un exemple per a la ciutadania, atenent els diferents àmbits que li competeixen: entre ells es troba el del benestar dels animals.

Hem vist com, afortunadament, en els últims anys ha augmentat la sensibilitat cap a la situació de maltractament i abandó que pateixen els animals, i el nostre municipi no és alié a això. Cada vegada més la població pren consciència de la qüestió i demanda dels seus representants soluciones als problemes que es generen tant per abandons o maltractament com de salut pública.

Al llarg d’aquests últims anys, estem assistint a l’evolució d’un moviment social imparable en favor de la defensa i dignitat de la vida dels animals però no sols això hui dia, la protecció dels animals no és només una qüestió de sensibilitat sinó també de legalitat i de responsabilitat.

Per a avançar com a societat, considerem que és necessari i imprescindible educar i conscienciar a la ciutadania en el respecte i la tolerància cap als éssers vius. La conscienciació és una part fonamental per a evitar i posar solució al maltractament animal.

El fet de protegir-los constitueix una obligació de la qual, en major o menor mesura, estem tots involucrats. El fet que no puguen defensar-se per si mateixos ens porta a l’obligació, com a part que som d’una societat civilitzada i avançada, a procurar la seua protecció i unes condicions de vida o de mort dignes.

Prova de l’evolució positiva en matèria de protecció animal, són per exemple l’augment de les denúncies de casos judicialitzats per delictes de maltractament o abandonament animal i les sentències condemnatòries, amb el consegüent ingrés a la presó per cometre aquest tipus de delictes.

En l’aspecte legal estem assistint a la reforma de les lleis i ordenances de protecció animal, on la nostra Comunitat ha sigut pionera amb la aprovació pel Consell el passat 16 d’octubre de 2020 de l’avantprojecte de la Llei de protecció d’animals de companyia que promulga el sacrifici zero i l’erradicació de l’abandó. La nova norma, una de les més avançades a nivell estatal, reconeix el caràcter sintient dels éssers no humans, i introdueix novetats com el caràcter finalista de la recaptació sancionadora i la formació obligatòria.

La definició dels animals com a éssers sintients a través del Tractat Fundacional de la Unió Europea que en el seu article 13 estableix que els animals són éssers vius capaços d’experimentar dolor, felicitat, tristesa, alegria, angoixa…

A partir d’aquesta norma es comença a dotar d’estatus jurídic a l’animal pel que, en els codis civils dels països membres de la Unió Europea, aqueix estatus jurídic considera a l’animal com ser sintient. Per consegüent, la imminent reforma del Codi Civil que s’espera pròximament a l’estat espanyol, descosificant als animals tenint en compte el citat article del Tractat de Lisboa o Tractat Fundacional de la Unió Europea.

És per tant urgent que des de l’àmbit municipal es realitzen també polítiques encamindes a la protecció animal que ja gaudeixen d’aplicació en nombroses corporacions municipals a través de la creació de Regidories de Protecció i Benestar Animal o d’instruments com les Meses de Benestar Animal.

L’alarma social que generen els casos relacionats amb delictes d’abandó o maltracte animal i per consegüent el rebuig social que això comporta.

En el nostre municipi, segons dades oficials, apareixen censats un total de 3.207 animals dels quals suposem que en la seua gran majoria són cans i un total de 17 colònies felines.

En qualsevol cas, es tracta de xifres a les quals hauríem de prestar especial atenció tenint en compte la sensibilització cada vegada més palesa als nostres carrers, envers respecte al tema del benestar animal.

És el moment que des de l’Ajuntament es realitze una aposta també decidida per abordar aquest tema i que implique una revisió seriosa dels recursos que se li estan destinant. Per això es proposa  la creació d’una Mesa  de Benestar Animal, com un pas important per a abordar el tema del benestar animal d’una forma més completa i profunda en el nostre municipi.

Aquesta Mesa tindrà accés a tota la informació relacionada amb les llicències municipals per a totes les activitats amb animals, escoles, cases d’adopció, persones cuidadores de colònies, associacions de defensa i protecció animal i les inspeccions que corresponguen per veterinaris autoritzats.

Per tot allò abans exposat, des del el grup municipal Compromís per Mislata sotmetem a este ple les consideracions que impliquen una regulació i coordinació de totes les accions encaminades a la protecció animal de la nostra Vila a través de la següent:

PROPOSTA  D’ACORD:

PRIMER.- La creació d’una Mesa de Benestar Animal Permanent composada per experts en matèria de sanitat, Policia Local, Seprona, membres dels Grups Polítics representats en el Ple, regidoria de Protecció i Benestar Animal, personal veterinari, protectores d’animals, o qualsevol altre ens que tinga relació amb el benestar animal al nostre municipi.

SEGOND.- Instar l’Ajuntament de Mislata a crear una dotació pressupostaria i atribucions per a dur a terme els tasques assignades envers la protecció animal que es veja reflectida en els pressupostos del 2022.

TERCER.- Informar dels acords d’aquesta moció al teixit associatiu de Mislata, a la ciutadania i a les protectores d’animals del municipi.

 

 

Mislata, a 9 de febrer de 2021

Signat:  Javier Gil i Marín

Portaveu de Compromís per Mislata