Javier Gil i Marín, portaveu del Grup Municipal de Compromís de l’Ajuntament de Mislata, presenta al Ple per al seu debat i aprovació de la següent moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

EL Plan Sur ja ha complit 50 anys. Esta gran infraestructura evita les possibles inundacions, com la que va assolar València en 1957, i permet l’accés al port de València, mitjançant les autovies de la V-30.

En la seua execució es van arrasar alqueries i hortes, i es va dividir la població de Mislata en dos parts, separant fonamentalment el Barri de la Pau del nucli urbà de la Vila. Esta disgregació també la van patir altres poblacions de l’Horta Sud com Xirivella i Quart de Poblet, així com el cap i casal.

El Plan Sur i la V-30, constitueixen una dràstica barrera arquitectònica que limita les connexions entre els pobles de tota l’Horta Sud, i en concret, dificulta la connexió entre el nucli urbà de Mislata, el seu barri de la Pau i el polígon on es troba el cementeri.

El 21 de juny de 2016, per resolució de la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment, es va aprovar provisionalment l’avantprojecte «Augment de capacitat i millores funcionals de la V-30» que encara empitjorava més la situació, ja que sols estava orientat exclusivament a facilitar el trànsit motoritzat per la V-30.

Este avantprojecte no contempla la integració comarcal del territori, ni la millora de la mobilitat (per a vianants i ciclistes) i tampoc la qualitat ambiental (impacte acústic, ambiental, visual…). Es tracta d’una protosta que naix antiquada i es regeix pels mateixos cànons amb què es va iniciar la construcció de l’actual autovia

Recentment, el 13 de setembre de 2020, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana genera la licitació de la redacció de la part del projecte de remodelació general de la V-30 que més afecta els municipis ja mencionats (Mislata, Xirivella, Alaquàs, Aldaia, Quart i València): la construcció del nou pont de connexió de la V-30 amb l’A-3 en direcció a Madrid.

Des del nostre grup estem d’acord en la necessitat de millorar la connexió entre la V-30 i l’A-3 per a agilitzar el trànsit motoritzat, però també és necessari reduir l’efecte barrera de la V-30 i del Plan Sur, millorar la mobilitat sostenible i realitzar la integració paisatgística intercomarcal.

Per estos motius proposem l’adopció dels següents:

PROPOSTES D’ACORDS

PRIMER. Instar el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a paralitzar la licitació del projecte de connexió entre la V-30 i l’A-3 inclòs en l’avantprojecte «Augment de capacitat i millores funcionals de la V-30», de la forma que legalment siga apropiada, mentre no es complisca el punt dos d’aquests acords

SEGON. Instar el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a constituir un grup de treball tècnic i polític format pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, els ajuntaments afectats (principalment Xirivella, Alaquàs, Aldaia, Quart, València, com també la mateixa Mislata) i representants dels agents socials que redacten els criteris generals d’un nou projecte de remodelació integral de la V-30 i del seu nus amb l’A-3. Aquest nou projecte, haurà de tindre en compte:

  1. La millora del trànsit motoritzar de la manera més sostenible i integrada amb l’entorn urbà per on discorre la V-30, sense descartar el soterrament de noves vies o d’algun tram de la V-30.
  2. La reducció de l’efecte barrera i de l’impacte acústic, ambiental i visual que la V-30 té per als municipis de l’Horta Sud.
  3. La millora de l’accessibilitat i de la mobilitat quant a transport públic, vianants i usuaris de vehicles de mobilitat urbana (bicicletes i VMP) entre banda i banda de la V-30.
  4. La dignificació de la principal entrada oest de València, mitjançant la implantació de solucions urbanes i no merament viàries que resolguen la intersecció entre la V-30 i l’A-3 de la manera més sostenible i respectuosa amb el territori.
  5. La necessitat de donar la màxima participació ciutadana als municipis afectats i als agents socials implicats, incloent-hi associacions veïnals i persones usuàries de la bicicleta o del transport públic, en el procés de redacció del nou projecte.
  6. La necessitat d’integrar el projecte en el Pla de Mobilitat Metropolità (PMoMe) i en el Pla d’Acció Territorial Metropolità de València (PATEVAL), que està elaborant la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, així com en qualsevol altre instrument de planificació urbanística o territorial.
  7. Qualsevol intervenció en la V-30 ha de ser compatible amb una futura naturalització del nou llit del Túria i amb els accessos i la restitució de les veredes i camins rurals històrics que implicaria esta naturalització.

TERCER. Que l’Ajuntament de Mislata done a conéixer estos acords a la ciutadania mitjançant la redacció de la corresponent nota de premsa, en què es reflectisca l’opinió dels i de les portaveus dels cinc grups municipals presents en el consistori fent ús dels mitjans de comunicació propis de l’Ajuntament de Mislata.

QUART. Donar trasllat d’estos acords al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, a l’Autoritat de Transport Metropolità de València, als grups parlamentaris de Les Corts Valencianes, del Congrés i del Senat, als ajuntaments de València i de l’Horta Sud, a la Diputació Provincial de València, a la FVMP, als agents socials, com ara la Coordinadora de l´Associació de Veïns de Mislata, l’Associació Valenciana pel Transport Públic, la Càtedra L’Horta de València: territori metropolità, la Fundació Horta Sud, Per l’Horta i a Acció Ecologista-Agró, entre altres.

Mislata , 10 de desembre de 2020      

Javier Gil i Marín

Compromís per Mislata