imatge dels carrers de Mislata amb el canvi als fanals |
Compromís lamenta que amb l’excusa de l’estalvi energètic l’Ajuntament de Mislata ha caigut en l’errat parany de la Diputació de València en acollir-se a la concessió d’ajudes en matèria d’estalvi i eficiència energètica (resolució de 13 de novembre de 2012) i canvie l’enllumenat existent per leds que tenen major cost, menor lluminositat i efectes negatius per a la salut. Segons estudis realitzats sobre la matèria una inadequada exposició a la llum brillant al led provoca Cronodisrupció o el que és un trencament de l’ordre temporal intern que col·loquialment es coneix com alteració del ritme circadià directament relacionats amb trastorn de la son, alteracions de la pressió arterial, temperatura, nivell de melatonina, força muscular i una llarga cadena d’efectes secundaris.
Si bé compartim la necessitat d’adequar les condicions lumíniques actuals a la realitat i necessitats, entenem que la millor alternativa per a combatre la contaminació lumínica seria la incorporació de làmpades de sodi de baixa pressió, cosa que ja ha estat defensada pel nostre diputat en Corts Juan Ponce, presentant una Proposició de Llei en seu parlamentària que implicava un veritable canvi energètic. Esta alternativa és molt més econòmica i a més no representa els perills per a la salut de l’anterior. A més no implica guanys inexplicables per a les indústries vinculades.
En qualsevol cas, i per tal d’atacar el més prompte possible la gestió que va concloure el darrer manament de Corredera al posar llums per tot arreu (feren o no feren falta), bastaria amb regular la potència de les luminàries per tal de restar-les-en, cosa que sense cap despesa afegida eliminaria el sobrecost energètic i l’econòmic de facto.
A més a més, amb la realització d’esta renovació els carrers de Mislata han quedat completament a fosques. Poqueta llum que evidentment serà un inconvenient per al comerç local als mesos de menys hores de sol.
Des de Compromís, emplacem a l’equip de govern – donat que no existix una regidoria a l’ús-, que es realitze un treball de col·laboració entre les regidories implicades de Medi Ambient, Indústria, Comerç, Consum, Disciplina Urbanística i Accessibilitat, Salut Pública, Noves Tecnologies i Modernització, per a concretar un estudi d’impacte ambiental i econòmic per conéixer la viabilitat i necessitat de la reforma començada donat que les alternatives són millors.