El 22 de Novembre organitzem una xerrada a la Casa de la Dona amb Joan Ribó per a oferir solucions i alternatives al transport públic a Mislata
Joan Ribó: “Quan una persona va de Mislata a València no ha de passar una frontera”
MISLATA 20 de novembre. Abans de la xerrada que mantindrem el proper dijous 22 de novembre a la Casa de la Dona al voltant del transport públic al nostre municipi amb experts en mobilitat com Juan Ponce o Vicent Torres, des de Compromís per Mislata varem parlar amb el portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, expert en mobilitat i participant de l’acte, Joan Ribó. De la xerrada amb el regidor del Cap i casal varem extraure bones conclusions i idees per a l’acte de dijous.
Com ha viscut el grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de València les negociacions per les línies de l’EMT?
L’Ajuntament de València és una institució que malauradament no acostuma a arribar a acords amb ningú i fins i tot no arriba a cap acord amb gent del seu partit que governa en altres municipis. El mateix Consistori va ser la punta de llança per a carregar-se tots els instruments metropolitans que hi havia en el passat i que palatinament va a anar trencant i disgregant. La manca de polítiques metropolitanes ha suposat un gravíssim greuge en tots el temes de mobilitat, el que està clar es que quan una persona va de Mislata a València no ha de passar una frontera. Es una qüestió que fan milers de persones en un sentit i un altre i no te cap sentit fer-ho d’esta manera. Nosaltres sempre hem defensat la necessitat de politiques metropolitanes, sobre tot el metropolità que manca d’estes politiques i duu a casos com el que estem vivint de confrontació entre Mislata i Valencia, Alboraia o Vinalesa. Sempre està València al mig perquè hi ha una política de no saber arribar a acords amb la resta de municipis. Mislata és un cas més d’una política sagnant, perquè es una conurbació pegada a València i no te cap sentit fer polítiques com si no es coneguérem.
De fet son milers de veïns de les dos localitats qui viuen en Mislata i treballen en València o a l’inrevés…
Es veritat, així com molta gent de Mislata passeja en el parc de Capçalera i molta gent de València anem a passejar al parc del costat, la Canaleta. Et ficaré un altre exemple que te a vore amb mobilitat. No te cap sentit que un alumne de la Universitat de Burjassot que utilitze Valen bisi tinga que canviar de bici quan arribe a la localitat veïna perquè no s’han fet una política metropolitana. Cosa que pasa per no posar-se d’acord.
A més a més, el fet de no organitzar una política metropolitana fa que els valencians perdem diners…
Això és el pitjor. El govern d’Espanya dona diners per a articular una política de transport metropolità. Per exemple, mirem els diners que es donen a Madrid (123 milions d’euros) i a Barcelona (94 milions d’euros) per donar aquest servei (Contractes programa) i és una bona quantitat, ací no es dona res i ens podrien correspondre més de 60 milions. No es dona ni un gallet perquè no som capaços de fer polítiques metropolitanes. Això ens porta al que diuen que l’EMT no te diners, doncs no, és que no s’han molestat en fer polítiques metropolitanes. Després ens preocupem per 200.000 euros, per favor!
Heu pogut vore, al grup municipal de Compromís, els números que va presentar Valencia de la despesa per línea de l’EMT…
No directament i això que jo soc membre en el Consell d’administració de l’EMT. Nosaltres tenim la sensació de que estos números no es corresponen. Quan veiem el que s’ha demanat a València, Paterna i Alboraia, no sembla que quadren els números. De fet, quan estava el senyor Novo ací, he vist una voluntat molt clara de que volien l’EMT només per a València i a mi em sembla un terrible error. La obsessió de tancar l’EMT a la ciutat perjudica a la pròpia empresa de transport. No vol obrir ni a altres tipus de transport, per exemple, dintre de València estan arribant molts creuers i una de les maneres d’ampliar el negoci de l’EMT sería fer un transfer del Port al centre de la ciutat, però no volen tocar res, ho deixen a les empreses privades. Entenem que l’EMT ha de rendabilitzar-se però no vol dir reduir-se. Nosaltres anem a estar darrere de estes reduccions de línies per a vore si han servit els retalls per a estalviar perquè tenim la sensació que en compte de guanyar hi perdrem.
Açò potser reversible?
No hi ha cap problema. Ara bé hi ha una cosa que és molt perillosa, quan et carregues una línea, el carregues els costums de mobilitat de les persones que la utilitzaven. De vegades quan es fa una cosa d’estes s’ha de pensar això. Perjudica el present i complica el futur a l’hora de posar noves línees.
Quines són les propostes de Compromís en matèria de mobilitat?
Nosaltres la primera cosa que volem es que tothom tinga drets, no només els cotxes privats. Dret per als vianants, les voreres més amples. S’ha de definir, si com diu el senyor Novo, la majoria de desplaçaments es caminant, poder articular això, com es fa a Vitòria. En segon lloc, bicicletes. Ací s’han fet carrils bici, però s’han fet allí on no molestaven als cotxes. No! s’han de fer carrils bici per a que puguen anar els ciclistes d’una manera raonable. Açò és molt senzill de fer. El carrer es per a tots. Per últim, el transport públic, el metro està molt bé, però és molt car i més en un moment com el que estem… També, pel que fa al transport públic s’ha de respectar el carril bus i prioritzar front al transport privat. A més s’ha d’estudiar les línies d’autobús. Per alguns carrers passen 10 línies i per altres cap.
Així també hem d’apostar per la seguretat. A molts carrers es va massa ràpid i es produeixen molts accidents… la veritat es que podríem continuar, hi ha moltes coses… Com per exemple el centre de la ciutat per a vianants, com a tota Europa, per a poder fomentar els comerços.
[+INFO en l’acte del 22 de novembre]