L’alcalde de Mislata va convocar un plenari ordinari el dia 22 de juliol, de forma irregular, per a traure endavant l’aprovació d’un crèdit extraordinari per un import superior als 640.000 euros que la corporació municipal desconeix si consta de l’autorització obligatòria de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, malgrat que el grup municipal Compromís per Mislata va preguntar insistentment sobre l’existència d’aquest informe.  Aquest crèdit està destinat a pagar les factures pendents dels exercicis 2014 i 2015 que ascendeixen a un total de 641.413, 37 euros i que, segons la portaveu municipal, Maria Luisa Martínez Mora, “no han eixit dels calaixos” però que fins fa poc més d’una setmana l’oposició no en tenia coneixement.

La quantia que l’Ajuntament de Mislata deu a les diferents empreses passa dels 39.000, 60.000, 129.000 o 144.000 euros de les més grans, a factures molt xicotetes de 3,25 euros  de material d’oficina o altres de 4,26 euros en cargols que en alguns casos duen esperant a ser abonades més d’any i mig. Davant aquesta situació, el regidor de Compromís per Mislata, Javier Gil, ha declarat que “resulta lamentable que ‘la gran gestió econòmica’ que ens ven el senyor Bielsa ens haja obligat a sol·licitar un crèdit de més 640.000 euros per a pagar factures que en alguns casos sobrepassen de poc els tres euros”.

Però, segons Compromís per Mislata, el problema que té el govern de Bielsa entre les mans va molt més enllà. Segons l’informe d’intervenció referent a la sol·licitud del crèdit: “les despeses derivades de l’operació de crèdit no es troben degudament pressupostades” i açò significa que el govern de Bielsa ha realitzat despeses sense consignació pressupostària i, per tant, ha infringit la normativa vigent en relació als pressupostos de les entitats locals, la qual considera al seu article 173 “nuls de ple dret els acords, resolucions i actes administratius que infringisquen l’esmentada norma”.

A més, cal destacar que l’operació que es vol licitar a més de no comptar amb el permís de la Generalitat, o almenys aquest grup municipal no en té constància de la seua existència; requereix una modificació pressupostària que garantisca la consignació per a poder assolir les quotes d’aquest préstec i que s’han de pagar durant l’any en curs.

Així, el portaveu de Compromís per Mislata, Javier Gil, ja va apuntar al plenari municipal que “la gran jugada mestra que el govern de Bielsa ens vol vendre és que amb el romanent de tresoreria es pagarà aquest préstec; i davant aquesta afirmació em pregunte si no seria mes lògic prendre una decisió amb més trellat i menys pressa. ¿Com quina? Com amortitzar un altre crèdit que tinga els tipus d’interès més alts, i que per tant resulta més car per al poble de Mislata. ¿O com resulta que els diners vénen de les aportacions veïnals és preferible quedar bé a estalviar diners? Així és. El que pretén el govern de Bielsa és tapar el pufo de les factures impagades dels anys 2014 i 2015”. Gil afig que “aquest ajuntament ha tingut molta sort, ja que els titulars de les factures no pagades en un termini de 60 dies des que es registren a l’ajuntament poden demanar els interessos de retard, establerts per a aquest període en un 8.05% anual, fet que podria suposar per a les arques municipals un increment més del pufo”.

Per últim, Javier Gil ha manifestat que “la qüestió és molt més greu del que sembla, per una banda s’ha gastat uns diners sense estar pressupostades; i, per altra banda, i parant atenció a un informe del Síndic de Greuges, les despeses realitzades sense consignació constitueixen, possiblement, una vulneració de la Llei de Contractació Pública, ja que s’ha prescindit del procediment de contractació legalment establert”.

Des de Compromís apunten que no es mostrarien estranyats si durant enguany seguiren apareixent factures “no eixides dels calaixos”, però que segurament estaran esperant damunt d’una taula o una prestatgeria. De fet, durant l’actual exercici han eixit factures per valor de 800.000 euros, fet que desmunta la tan pregonada fita del superàvit d’1.7 milions d’euros a les arques públiques de Mislata.

Compromís per Mislata: “El gobierno de Bielsa incumple la ley presupuestaria”

El alcalde de Mislata convocó un pleno ordinario el día 22 de julio, de manera irregular, para sacar adelante la aprobación de un crédito extraordinario por un importe superior a los 640.000 euros que la corporación municipal desconoce si consta de la autorización obligatoria que debe hacer la Conselleria de Hacienda y Modelo Económico, a pesar que el grupo municipal Compromís per Mislata preguntó insistentemente sobre la existencia de este informe. Este crédito está destinado a pagar las facturas pendientes de los ejercicios 2014 y 2015 que ascienden a un total de 641.413,37 euros y que, según la portavoz municipal, María Luisa Martínez Mora, “no han salido de los cajones” pero que hasta hace poco más de una semana la oposición no tenía conocimiento de las mismas.

 La cuantía que el Ayuntamiento de Mislata debe a las diferentes empresas pasa de los 39.000, 60.000, 129.000 o 144.000 euros de las más grandes, a facturas muy pequeñas de 3.25 euros en material de oficina u otras de 4.26 euros en tornillos que en algunos casos llevan esperando a ser abonadas más de año y medio. Ante esta situación el concejal de Compromís per Mislata, Javier Gil,.ha declarado que “resulta lamentable que la ‘gran gestión económica’ que nos vende el señor Bielsa nos haya obligado a solicitar un crédito de más de 640.000 euros para pagar facturas que, en algunos casos, sobrepasan de poco los tres euros”.

Pero, según Compromís per Mislata, el problema que tiene el gobierno de Bielsa entra las manos va mucho más allá. Según el informe de intervención referente a la solicitud del crédito “los gastos derivados de la operación de crédito no se encuentran debidamente presupuestados” y esto significa que el gobierno de Bielsa ha realizado gastos sin consignación presupuestaria y, por tanto, ha infringido la normativa vigente en relación a los presupuestos de las entidades locales, que considera en su artículo 173 “nulos de pleno derecho los acuerdos, resoluciones y actos administrativos que infrinjan esta norma”.

Además, cabe destacar que la operación que se quiere licitar, además de no contar con el permiso de la Generalitat, o al menos este grupo municipal no tiene constancia de su existencia; requiere de una modificación presupuestaria que garantice la consignación para poder hacer frente a las cuotas de este préstamo y que se tienen que pagar durante el año en curso.

Así, el portavoz de Compromís per Mislata, Javier Gil, ya apuntó en el pleno municipal que “la gran jugada maestra que el gobierno de Bielsa nos quiere vender es que con el remanente de tesorería se pagará este préstamo; y ante esta afirmación me pregunto si no sería más lógico tomar una decisión con más trellat y menos prisa. ¿Cómo cuál? Como amortizar otro crédito que tenga un tipo de interés más elevado y que, por tanto, resulte más caro para el pueblo de Mislata. ¿O como resulta que el dinero viene de las aportaciones vecinales es preferible quedar bien a ahorrar dinero al pueblo de Mislata? Así es. Lo que pretende el gobierno de Bielsa es tapar el pufo de las facturas impagadas de los años 2014 y 2015”. Gil añade que “este ayuntamiento ha tenido mucha suerte, ya que los titulares de las facturas impagadas en un plazo de 60 días desde su registro en el ayuntamiento pueden pedir los intereses de demora, establecidos para este período en un 8.05% anual, lo que podría suponer para las arcas municipales un incremento considerable del pufo”.

Por último, Javier Gil ha manifestado que “la cuestión es mucho más grave de lo que parece. Por un lado se han gastado un dinero sin estar presupuestado; y por otro lado, y prestando atención a un informe del Síndic de Greuges, los gastos realizados sin consignación constituyen posiblemente una  vulneración de la Ley de Contratación Pública, ya que se ha prescindido del procedimiento de contratación legalmente establecido”.

Desde Compromís apuntan que no se mostrarían extrañados si durante el presente año siguieran apareciendo facturas “no salidas de los cajones”, pero que seguramente estarán esperando sobre una mesa o estantería. De hecho durante el actual ejercicio ya han salido facturas por valor de 800.000 euros, hecho que desmonta el tan pregonado hito del superávit de 1.7 millones de euros en las arcas públicas de Mislata.