A Compromís hem arribat al consistori i ho hem fet després de llargs anys de treball al carrer, anys que han sigut de lluita i de reivindicacions que encara duren, i que ara tindran veu a l’ajuntament, en cada ple, en cada comissió, en cada acte institucional però també en cada cantó de la Vila, en cada moment dificil de cada persona veina de Mislata, en cada lluita inacabada i encada reivindicació que arrosegue problemes que demanden solucions.

Vull donar les gràcies a totes aquelles persones que han confiat en Compromís, tant a nivell municipal com a autonòmic perquè els representem, és una gran responsabilitat, responsabilitat que exercirem amb gran satisfacció, responsabilitat i que compensarem amb esforç, treball i constància.

La defensa dels interessos i drets de la ciutadania és la nostra prioritat i el nostre compromís, i des d’aqueixa perspectiva, realitzarem la nostra labor d’oposició, una oposició propositiva, responsable i coherent amb els nostres principis i propostes programàtiques, en les quals hem arreplegat les reivindicacions que parteixen de la pròpia ciutadania. En Compromís entenem la política com la forma ideal per a dignificar la vida de les persones, per açò les nostres propostes se centren principalment a cercar solucions als problemes que planteja la societat actual, solucions que faciliten la conciliació de la vida laboral i familiar, solucions que faça efectius els drets constitucionalment reconeguts, solucions que permeten posar a la disposició de la ciutadania tots aquells serveis bàsics i fonamentals en una societat moderna, i demandats pels propis ciutadans i ciutadanes. La reivindicació d’uns serveis sanitaris adequats a les nostres necessitats i reivindicacions, una educació pública i de qualitat, l’accés a la cultura en igualtat de condicions, unes infraestructures i transport adequats a les necessitats ciutadanes, tot allò que genere el benestar social que demandem, amb polítiques integrals para i per la dona, la joventut, les persones majors, el respecte a la diversitat, la persecució del maltracte animal, i un llarg etc. de propostes que determinen la convivència ciutadana i com diria Mónica Oltra, per la felicitat de tots els dies.

L’Ajuntament, la institució que ha de ser la més propera per a la ciutadania, ha de recuperar les propostes que arrepleguen els principis constitucionals i estatutaris desde l’inici de l’actual democràcia i fomentar formes de participació ciutadana que impliquen el teixit associatiu de la Vila, per tal d’afermar la màxima impliació a través de pressupostos participatius en cada carrer, en cada barri, en tota la Vila. Des de Compromís anem a defensar dia a dia uns pressupostos clars i cristalins.

Des de Compromís i en aquesta tesitura, ens posem a la disposició del conjunt de ciutadans i ciutadanes de Mislata, incloent a aqueix 28,2 % de desencantats de la política, que el 24 de maig van preferir quedar-se a casa. També apostem per ser la veu d’aquelles organitzacions que com a conseqüència d’una llei electoral injusta, s’han quedat a les portes de tenir la seua pròpia veu en l’Ajuntament, però tambien a totes aquelles persones que entenen que les propostes d’esquerres han de tenir una defensa en el consistori, aquelles persones que entenen que la ecologia ha tenir un paper predominant i per suposat a aquelles persones que aposten per la defensa dels trets d’dentitat valencianes. Per açò els dic, que compten amb Compromís quan es tracte de fer justícia i perquè entre totes i tots, puguem portar avant, aqueixes propostes programàtiques que faran de Mislata una ciutat i un lloc millor per a viure.

El nostre objectiu és que entre totes i tots siguem capaços de construir una Mislata més solidària, més eficient, més eficaç, millor gestionada, que de respostes als problemes que planteja la pròpia ciutadania, per açò proposem com a forma de govern, el diàleg, el debat, el consens i l’acord entre la major part de les forces polítiques ací representades, i fins i tot d’aquelles que no estan, però que tenen un important respatler social. Per a açò i com he dit abans, considerem imprescindible com a nova forma de fer i entendre la política, incrementar la participació ciutadana en la política municipal, establint els mecanismes necessaris i adequats per a aconseguir aquest propòsit.

Des de Compromís entenem que la nova forma de fer política que exigeix la ciutadania, no solament passa per cercar el consens entre forces polítiques i la majoria plenària, sinó a construir majories socials que compten amb el suport i respatler de la societat organitzada, dels moviments socials, agent socials i Consells Ciutadans, com el Consell de la Joventut de Mislata, o futurs consells que esperem s’engeguen, com el Consell de la Dona, o el Consell del Comerç.

Les mayorias absolutes no han sigut bones garantias de pluralitat i a Mislata hem tingut un clar exemple intentant bipolarizar novament la societat com hem viscut en la recien acabada campanya electoral intentant dividir entre allò que cromaticamente s’assembla al blau o el que es descriu com a roig. Però els matisos són importants i la gamma molt diversa, tant és així que convulsió política viscuda per malversacions de fons, males gestions, balafiaments, desfalcs i un llarg etcetera que ha acabat consumint els nostres diners no han fet una altra cosa que generalitzar i intentar injuriar a tots els politicos per igual.

En política ha de prevaldre el valor del consens i el dialogue. Però s’ha de treballar. A Mislata ara despues de la constitució d’aquest ajuntament tindrem 4 anys d’una amplisima mayoria que podrà exercir el corró o fomentar el dialogue i la participació. En la seua mà està sr Fernandez Bielsa treballar en el segon, acceptant les propostes de l’oposició, partipando del discurs integrador i del dialogue inclusiu. La mayoria dóna numericamente el poder però no té perquè significar ni exercir el just ni molt menys l’equitatiu. Mislata no ens equivoquem, viu en l’excepcionalitat, i per tant, ens equivocarem si no som capaces de veure més enllà dels límits del nostre municipi a l’hora d’engegar determinades polítiques municipals, fins i tot amb majories absolutes, és necessari el diàleg i consens. Aqueix dialogue i consens que serà determinant per a parlar amb la ciutat de València igual que ho serà per a altres poblacions de la nostra comarca. Que uns resultats electorals no ens enceguen i ens impedisquen veure portes i finestres obertes. Siguem capaços de fer una lectura global i no específica, l’acció política fóra del terme municipal de Mislata és imprescindible, i ací, hi ha diversos actors implicats, que ningú pretenga deixar a algun d’ells fora de l’escenari, perquè els errors en política es paguen molt cars, i d’açò hem tingut constància el passat dia 24 de maig.

Sr. Bielsa, en el camí de la inclusió, de la participació ciutadana, de la pluralitat, de l’exercici de la raó, de la solució dels problemes del municipi, de la nostra Vila, ahí ens trobarà en la suma. Be al contrari, si preten laminar minories, si preten el protagonisme de la foto en lloc de la solució del problema, si busca el rendiment electoral per damunt de la ciutadania, en Compromís tindrá el seu més ferm opositor. En la seua ma està.