Diumenge 20 de gener de 2013, onze del matí, s’aplica la nova normativa que permet obrir a València en les declarades zones d’afluència turística: Ciutat Vella, L’Eixample, Jardí del Túria i Marina Reial. Un fum de gent aprofitant les rebaixes acudeix a mirar i alguns també a comprar.
La qüestió és que als centres comercials de Gran Túria (Xirivella) o Bonaire (Aldaia) o MN4 (Alfafar), també es veuen obligats a voler obrir els diumenges. ANGED (El Corte Inglés, Carrefour, Decathlon, Leroy Merlin, etc) diu que esta medida “reactivará la economia (Levante, dilluns 21 de gener “Los compradores avalan el nuevo horario)”.
CECOVAL s’ha posicionat en contra d’esta decisió per considerar-la perjudicial per al comerç tradicional o de proximitat.
La decisió s’ha justificat, políticament, perquè diuen que afavorex el turisme i que és positiva i crearà llocs de treball. A Barcelona, un servidor estava el diumenge dia 20 i, els grans centres comercials estaven tancats i jo com a turista no vaig trobar cap necessitat de tindre’ls oberts.
Ara ja ha començat el despropòsit i la suposada creació de llocs de treball pot esdevenir en centenars i milers de comerços tancats. De moment el criteri de donar via lliure ja és a l’abast dels grans, i perjudicarà i molt als sectors de la moda i complements de llar dels xicotets. Però què passarà si Mercadona o Consum també es troben amb la necessitat d’obrir els diumenges i els festius. Tenen el mateix dret si invoquen l’argument de que crearà més llocs de treball i afavorirà la nostra oferta comercial als turistes, etc.etc.
Açò pot acabar amb les nostres poblacions buides de comerços i oferint una imatge desoladora, trista, fosca i vergonyosa. Els pobles valencians necessiten els seus comerços, és condició sine quanon per a que la degradació no s’apodere d’una realitat econòmica i sociològica al nostre país. Els comerços aporten vitalitat, interacció, comoditat per als veïns i habitabilitat urbana.
És un gravíssim error el que s’ha comés. El govern de la Generalitat només ha mirat el benefici de ANGED i ha menyspreat el comerç dels pobles i ciutats valencianes que van a patir més encara del que ja ho estan.
És falç que guanyarem. És inversemblant considerar i justificar amb un argument com el turístic el perjudici a milers i milers de famílies que viuen dels seus negocis, i no parlem ja del concepte de dia festiu com a dia d’oci, per dedicar-lo a la cultura o a l’esplai.
Cal una rectificació, ara potser ja irreversible, o les conseqüències seràn dramàtiques.
Carles Muñoz i Sòria
Membre de ACEM (Associació de Comerciants, Empresaris i Professionals de Mislata).
associació adherida a FEDACOH (Federació d’Associacions de l’Horta).